Cirkulär

Rund mobil bryter mönster

Den runda mobilen Runcible är, efter en tuff utvecklingsfas, tillgänglig för förbeställning.

Publicerad Uppdaterad

Det är svårt att sticka ut bland alla mobiler som finns ute på marknaden idag, men ett Indigogo-projektet från Monohm Inc gör i alla fall ett väldigt bra försök. Företaget har tagit fram Runcible, en rund mobiltelefon med en baksida gjord av antingen återvunnen plast från havet eller hållbarhetsodlade träd. 

Medan beskrivningen låter som en våt hipster-dröm så var utvecklingen av mobilen inte alls en dans på rosor. Faktum är att den höll på att stanna på prototypstadiet under ett flertal tillfällen. Utvecklarteamet började med att basera mjukvaran på FirefoxOS eftersom de ville att enheten skulle förbli öppen för moddare. De hittade en processor som fungera bra med operativsystemet men innan de hann sätta igång så lade tillverkaren ner produktionen av den processortypen. Nästa bakslag visade sig vara än mer förödande. Det kom när Mozilla beslutade sig för att lägga ner FirefoxOS. 

”Jag tror att vi stötte på vartenda hinder man kan tänka sig. Indie-hårdvara är riktigt jäkla svårt, men jag tror att vi hade det ganska tufft till och med inom det sammanhanget”, säger Monohms medgrundare och VD Aubrey Anderson i en intervju med the Verge. 

Företaget var så illa ute att den andre medgrundaren, George Arriola, lämnade företaget för ett ”vanligt jobb” för att kunna försörja sin familj. Anderson och företaget chefstekniker Jason Proctor beslutade sig för att fortsätta, trots de mörka framtidsutsikterna. 

För att fortsätta traditionen med att hålla operativsystemet så öppet så möjligt tog de beslutet att bygga upp det igen i Android. 

”Till en början var jag ganska orolig för att satsa på Android, eftersom det är ett så ”rörligt mål” men lång ner så är det faktiskt inte det. Det är ganska stabilt”, säger Anderson.  

”Anti-smartmobil”

Visionen kring Runcible debuterade på förra årets Mobile World Congress. Även om den bygger på Android så har den många skillnader jämfört med mer traditionella enheter, och det gäller inte bara formen. 

Antalet notifieringar hålls till det minimala, kameran är rörelsestyrd och kartappen föreslår mer ”vyiga” resvägar istället för den snabbaste. I pressmeddelandet har företaget gått så långt som att kalla Runcible en ”Anti-smartphone”. 

Hårdvarumässigt har den senaste versionen av Runcible en Snapdragon 410 med fyrkärning processor, Adreno 306 grafikprocessor, 1 gigabyte arbetsminne (RAM), 8 gigabyte lagringsminne, wifi, Bluetooth 4.1, och en kamera på 7 megapixel. Skärmen är 2,5 tum och har en upplösning på 640 x 640 pixel, med ungefär256 ppi (pixel per tum). 

Plastversionen av Runcible kostar 399 dollar (cirka 3300 kronor). Den mer luxuösa trävarianten säljs för 499 dollar (cirka 4100 kronor). Förbeställningsmöjligheterna kommer att avslutas den 30 juni. Hur många som kommer att nappa på den udda mobilen återstår att se, utvecklarna själva har ingen aning. 

”Jag vet inte om vi har att göra med hundratals, tusentals eller tiotusentals”, säger Anderson. 

När förbeställningsfönstret har stängt så kommer de att veta. Då kommer även flera stora nya utmaningar, som att klura ut vilka affärer som måste göras för att få operatörstäckning runt om i världen.  

”Vi är typ över krönet för när vi kan börja fungera mer som ett normalt företag och det betyder att jag och Jason äntligen kan få lite sömn”, säger Anderson. 

  

  

Källa