Efter succén med Kindle Fire

Rykte: Amazon gör egen smartphone

Butiksjätten Amazon ryktas ha en smartphone på gång i samma stil som den framgångsrika surfplattan Kindle Fire.

Publicerad:

6 jul 2012 - 11:54

Uppdaterad:

6 jul 2012 - 11:54

Amazon gör en hel del nu för tiden, men mest kända är det ändå för sin enorma internetbutik med allt från böcker och filmer till allehanda konstiga prylar. Åtminstone i USA är de även minst lika stora på den digitala sidan av försäljningen, vilket har gjort att deras surfplatta Kindle Fire kunde knytas tätt samman med deras egna butiker.

Kindle Fire blev som bekant en försäljningssuccé förra året, mycket beroende på sitt låga pris på 200 dollar. Mycket talar för att de inom kort kommer att släppa en uppföljare till Fire, som i så fall skulle bli en högst aktuell konkurrent till Google nyligen utannonserade Nexus 7.

Nu har det även börjat ryktas om att de tänker ge sig in på telefonmarknaden med ungefär samma strategi som med Kindle Fire. Det betyder en hyfsat billig lur med oväntat kraftig hårdvara för prislappen och en nära relation med Amazons digitala butiker. Precis som Kindle Fire väntas den även köra Android, men då det fortfarande är ett rykte finns ingen info om vilken version av operativsystemet det rör sig om.

Ryktena pratar om att Foxconn står för själva byggandet av mobilen och gissningsvis kommer den att lanseras framåt hösten i samma veva som uppföljaren till Kindle Fire dyker upp. 

Det som kanske skulle tala emot ryktena är att just mobilmarknaden i USA är väldigt hårt knuten till operatörer och abonnemang, till skillnad från vad många surfplattor är. Lyckas Amazon få till avtal med de stora operatörerna kan det dock gå vägen. 

Samtidigt ska vi svenska nog inte hoppas för mycket på att luren kommer hit, eftersom Kindle Fire inte släppts officiellt här och Amazons digitala affärer lyser med sin frånvaro i vårt land. 

.

.

 

.