Prova själv på datorn

Så blir Android 3.0

Nu har Google släppt en tidig version av utvecklarverktygen för Android 3.0 så att utvecklare kan börja skapa appar för det nya systemet. Samtidigt avslöjar man mer av hur systemet kommer att fungera för vanliga användare, funktioner som vem som helst nu kan provköra på en dator.

Publicerad Uppdaterad

Att Android 3.0 i första hand är fokuserat på surfplattor och andra enheter som har större skärmar än mobiltelefoner märks bland annat på de delar av gränssnittet som alltid visas, oavsett vilka appar man kör.

Notifieringar av olika slag, som exempelvis att mam har fått ett mejl, visas numera i en list i skärmens nederkant, kallad System Bar. Där hittar man också systeminformation om uppkopplingar med mera, alltså sådant som brukar finnas längst upp på mobilskärmen.

Nytt är de navigeringsknappar som också alltid finns i skärmens nederkant eftersom det inte är tänkt att surfplattorna ska behöva de standardknappar som alla Android-telefoner har under skärmen.

I skärmens överkant finns istället något som kallas Action Bar. Vad som visas i den övre listen styrs av vilka applikationer man använder för tillfället. De applikationer man senaste använt visas i en lista som man kommer åt via System Bar, listan innehåller också en skärmbild av varje app som den såg ut när man senaste hade den uppe.

Skärmtangentbordet gjordes om i samband med lanseringen av Android 2.3 och nu uppger Google att man gjort ytterligare förbättringar, bland annat ska det vara enklare att markera och kopiera text.

Med förbättrat usb-stöd ska det vara möjligt att ansluta kameror eller andra enheter direkt till plattan och föra över filer utan att gå omväge via en dator. Man kan också ansluta externa tangentbord visa usb eller bluetooth.

Flera av apparna som finns förinstallerade som en del av systemet har också försetts med nya funktioner och fått ett nytt gränssnitt för att dra nytta av större skärmar.

I webbläsaren kan man växla mellan olika flikar istället för att ha flera webbläsare-fönster öppna samtidigt. Bokmärken och surfhistorik visas på en gemensam skärmbild och en funktion för att synka Android-webbläsarens bokmärken med Chrome-bokmärken finns inbyggd.

Kamera-funktionerna och galleriet visas också på ett nytt sätt, liksom apparna för kontakter och epost. De två sistnämnda har båda fått tvådelade vyer för snabb överblick.

Vill man få en uppfattning om hur Android 3.0 ser ut kan man ladda ner det nya SDK (en uppsättning utvecklarverktyg) som Google har släppt. Det är i första hand till för att utvecklare ska kunna utveckla 3.0-appar, men det har inte släppts i sin slutgiltiga version och 3.0-appar kan ännnu inte publiceras i Android Market. För att testa själv ska man först ladda ner och installera Android SDK och sedan de komponenter som är specifika för 3.0. Mer information om hur man gör det finns i vår Android-blogg.