Annons

Notifieringar och flexibla widgetar

Så blir Symbian Belle

Fler startskärmar, anpassningsbara widgetar och notifieringslist som kan dras ned hör till nyheterna i Belle-versionen av Symbian.

Publicerad Uppdaterad

Symbian Belle är Nokias uppföljare till Anna-versionen av det egna operativsystemet. På den svenska marknaden blir det troligen Nokia 700 som blir först med Belle. Men systemet kommer också att kunna laddas ner till den nyligen lanserade Nokia N8 liksom till N8, E6, E7, X7, C7 och C6-01.

Med Belle får man sex startskärmar istället för som tidigare tre. Widgetar som man placerar på startskärmen finns nu i fem olika storlekar, vilket gör det möjligt att anpassa utseendet mera efter eget huvud.

Statuslisten i skärmens överkant har fått ett nytt utseende och kan numera dras ned, på ett sätt som känns igen från Android. Även listen i skärmens nedre kant har fått ett förändrat utseende.

Samarbetet med Microsoft visar sig även i Symbian i form av en ny uppsättning Office-appar som består av Lync, Sharepoint, OneNote, Exchange ActiveSync och PowerPoint Broadcaster.

Symbian Belle innehåller även en ny lås-skärm som bland annat visar missade samtal.

Stöd för NFC finns sedan tidigare i Nokias mobiler, men i Belle har det integrerats mera i systemet så att bland annat delning av bilder och anslutning av tillbehör ska vara enklare.