På svenska i höst

Så blir Windows Phone Mango

[Uppdaterad 17.05] Nya funktioner för att kommunicera och hålla sig uppdaterad om sina kontakter, förbättrad webbläsare och multasking som även innefattar appar som inte tagits fram av Microsoft. Det är några av nyheterna i Mango-uppdateringen av Windows Phone.

Publicerad:

24 maj 2011 - 16:27

Uppdaterad:

24 maj 2011 - 16:27

Vid den pågående presentationen av Mango-uppdateringen till Windows Phone bekräftas mycket av den information som redan spridits från de grupper som Microsoft visat systemet för. Microsofts representanter talar själva om att man ska ha gjort över 500 förbättringar av systemet, men hur man kommit fram till den siffran är oklart.

Det är dock ingen tvekan om att uppdateringen kommer att innebära förbättringar på en rad punkter för Windows Phone. Utöver ett antal nya och förbättrade funktioner hör vi svenska till de som kan glädja sig åt att vårt språk är ett av de som systemet kommer att anpasas till. Uppdateringen, som kallas Mango även när Microsoft-folket presenterar den officiellt, ska släppas någon gång under hösten och man kommer då att kunna uppdatera alla telefoner som nu finns på marknaden med Windows Phone 7. Då kommer det även att bli möjligt att registrera ett svenskt användarkonto i Microsofts app-butik Marketplace.

Bland funktionerna för att kommunicera och hålla sig uppdaterad om sina kontakter kan nämnas det gemensamma gränsnittet där sms, och chatt-meddelanden från Facebook och Live Messenger visas på samma skärmbild. När man vill kommunicera med någon av sina kontakter har systemet koll på vilka nätverk som personen finns online på och föreslår lämpliga sätt för att ta kontakt.  Man kan även placera sina kontakter i grupper och kommunicera med många personer samtidigt.

När det gäller appar så ska uppdateringen förbättra möjligheterna till multitasking. Även appar som inte tagits fram av Microsoft ska nu omfattas och det ska gå snabbare att växla mellan appar. Information från appar ska också kunna läggas in på startskärmen i större utsträckning och på andra sätt än tidigare. 

Version 9 av Internet Explorer ska, om man får tro Microsoft, innebära att telefonen kommer ha "samma browser som i datorn". Mera konkret innebär Internet Explorer 9 stöd för HTML5 och hårdvaruacceleration. Microsofts sökmotor Bing har förbättrats för att ge snabbare och bättre sökresultat. Bland internetfunktionerna finns också lagringstjänsten Skydrive där både man själv och ens vänner ska kunna lagra och dela med sig av filer.

Mango-upppdateringen ska alltså släppas under hösten, men vilka tillverkare som då kommer att ha telefoner ute på marknaden är oklart. Om samarbetet mellan Microsoft och Nokia redan då kommer att ha resulterat i en telefon avslöjades inte vid dagens pressmöte.

- Nokia jobbar hårt på att ta fram hårdvara och räknar med att få ut volym under 2012, vi tror det kommer gå fortare men det är upp till Nokia att kommentera sin roadmap, säger Peter Wissinger, nordisk affärsområdeschef för Windows Phone.

Microsoft har tidigare talat om en andra generation av Windows-mobiler där man inte skulle ställa lika hårda krav på tillverkarnas hårdvara, vilket bland annat skulle öppna för billigare mobiler. Man står nu fast vid sina tidigare krav men avvisar inte tanke på andra och billigare typer av mobiler. 

- Det pågår arbete med att bredda utbudet av telefoner, säger Wissinger.

ZTE, Acer och Toshiba presenterades som nya tillverkare av Windows-mobiler vid den svenska pressträffen.

.

.

 

.