Därför räcker 5 av 41 megapixlar

Så fungerar Nokia 808 Pureview

Egentligen räcker det att ha bilder på fem megapixel. Ändå gör sensorn på 41 megapixel stor skillnad i nya Nokia 808 Pureview. Vi har träffat Kristina Björknäs som kan berätta exakt hur.

Publicerad:

16 jul 2012 - 09:35

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

När vi träffar Kristina Björknäs, som är teknikmarknadschef på Nokia, har jag själv testat 808 Pureview i ungefär en vecka. 

Det är lite svårt att komma igång med telefonen. Mina första bilder blev inte så bra, men ju mer man upptäcker desto mer kan man få ut av den.

- Ja, jag kan förstå dig. Det finns många inställningar, men vill man starta snabbt finns ett automatläge och då är det enda man behöver göra att hitta telefonens kameraknapp och trycka på den. Då kan du välja att ta bilder med eller utan blixt och även i autoläget utnyttjar man funktionerna i Pureview.

De viktigaste funktionerna i Pureview om man ska hårdra det är zoomen och något som kallas översampling. Det innebär att man använder sensorn på 41 megapixel för att göra bilder i mindre upplösning med betydligt mindre brus än vi är vana vid från kameramobiler. Det är så som autoläget fungerar och då blir bilderna på fem megapixel. Precis som den här översamplingen skiljer sig zoom från det vi är vana vid i mobiler och för den delen även från kompakt- och systemkameror.

Nokia hade sin första telefon med optisk zoom redan 1996: modellen Nokia n93.

- Men nämner du digital zoom för en fotograf ses nog det nästan som ett skällsord. Zoomen som den fungerar i Nokia 808 Pureview är en av de viktigaste funktionerna. Utgångspunkten har alltid varit att optisk zoom, alltså när man kan zooma utan att upplösningen försämras, tar plats. Nokia 808 Pureview har en helt annan typ av digital zoom som tack vare sensorstorleken inte behöver försämra bildens upplösning, säger Kristina Björknäs.

Den större kamerasensorn är den som sitter i 808 Pureview, de två mindre från en 5- respektive 8-megapixelkamera.

I praktiken så består Pureviewtekniken av tre viktiga delar. Den första är en sensor av hög kvalitet, i fallet med Nokia 808 Pureview alltså sensorn på 41 megapixel. Den andra delen är Carl Zeiss-optiken och den tredje de algoritmer som används.

Nokia gör ingen hemlighet av att tekniken kommer i företagets Windows-mobiler framöver.

- Foto är ett enormt viktigt område för oss på Nokia. Jag kan inte berätta något om icke-lanserade produkter, men vi har bekräftat att Pureview även kommer till Windows Phone. Det behöver dock inte nödvändigtvis bli i form av en sensor med hela 41 megapixel. 

Nästa fråga resulterar i en lång tystnad innan Kristina till slut ger ett svar.

Kommer vi att få se en mobilkamera med en sensor på 80 megapixel kanske? Skulle det ge ännu bättre bilder?

- Zoom skulle ju bli dubbelt så bra med dubbelt så många megapixel i sensorn, men riktigt så enkelt är det ändå inte. Zoomen följer ett linjärt förhållande, men det gör inte översamplingen som ger mindre brus i bilderna. Sedan beror bildresultatet även mycket på vilken bländare man har, på vilken lins och hur stor varje pixel är på sensorn. 

Alla tekniska detaljer till trots så var utgångspunkten till Pureview alla tekniskt dåliga bilder som figurerar på sociala nätverk, som till exempel Facebook.

- Facebook har gått från mycket text till allt fler bilder, det märker i alla fall jag i mitt flöde. Det kan vara bilder tagna i dåligt ljus eller med dålig skärpa. Den bästa kameran är ju den du har med dig och med Nokia 808 Pureview stämmer den klyschan verkligen. 

.

.

 

.