Smarta hemmet

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

 • Laurastar slår på stort under IFA och lanserar världens första uppkopplade strykjärn. Och nej, vi hajar inte heller poängen.

Därför räcker 5 av 41 megapixlar

Så fungerar Nokia 808 Pureview

Egentligen räcker det att ha bilder på fem megapixel. Ändå gör sensorn på 41 megapixel stor skillnad i nya Nokia 808 Pureview. Vi har träffat Kristina Björknäs som kan berätta exakt hur.

Publicerad:

16 jul 2012 - 09:35

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

När vi träffar Kristina Björknäs, som är teknikmarknadschef på Nokia, har jag själv testat 808 Pureview i ungefär en vecka. 

Det är lite svårt att komma igång med telefonen. Mina första bilder blev inte så bra, men ju mer man upptäcker desto mer kan man få ut av den.

- Ja, jag kan förstå dig. Det finns många inställningar, men vill man starta snabbt finns ett automatläge och då är det enda man behöver göra att hitta telefonens kameraknapp och trycka på den. Då kan du välja att ta bilder med eller utan blixt och även i autoläget utnyttjar man funktionerna i Pureview.

De viktigaste funktionerna i Pureview om man ska hårdra det är zoomen och något som kallas översampling. Det innebär att man använder sensorn på 41 megapixel för att göra bilder i mindre upplösning med betydligt mindre brus än vi är vana vid från kameramobiler. Det är så som autoläget fungerar och då blir bilderna på fem megapixel. Precis som den här översamplingen skiljer sig zoom från det vi är vana vid i mobiler och för den delen även från kompakt- och systemkameror.

Nokia hade sin första telefon med optisk zoom redan 1996: modellen Nokia n93.

- Men nämner du digital zoom för en fotograf ses nog det nästan som ett skällsord. Zoomen som den fungerar i Nokia 808 Pureview är en av de viktigaste funktionerna. Utgångspunkten har alltid varit att optisk zoom, alltså när man kan zooma utan att upplösningen försämras, tar plats. Nokia 808 Pureview har en helt annan typ av digital zoom som tack vare sensorstorleken inte behöver försämra bildens upplösning, säger Kristina Björknäs.

Den större kamerasensorn är den som sitter i 808 Pureview, de två mindre från en 5- respektive 8-megapixelkamera.

I praktiken så består Pureviewtekniken av tre viktiga delar. Den första är en sensor av hög kvalitet, i fallet med Nokia 808 Pureview alltså sensorn på 41 megapixel. Den andra delen är Carl Zeiss-optiken och den tredje de algoritmer som används.

Nokia gör ingen hemlighet av att tekniken kommer i företagets Windows-mobiler framöver.

- Foto är ett enormt viktigt område för oss på Nokia. Jag kan inte berätta något om icke-lanserade produkter, men vi har bekräftat att Pureview även kommer till Windows Phone. Det behöver dock inte nödvändigtvis bli i form av en sensor med hela 41 megapixel. 

Nästa fråga resulterar i en lång tystnad innan Kristina till slut ger ett svar.

Kommer vi att få se en mobilkamera med en sensor på 80 megapixel kanske? Skulle det ge ännu bättre bilder?

- Zoom skulle ju bli dubbelt så bra med dubbelt så många megapixel i sensorn, men riktigt så enkelt är det ändå inte. Zoomen följer ett linjärt förhållande, men det gör inte översamplingen som ger mindre brus i bilderna. Sedan beror bildresultatet även mycket på vilken bländare man har, på vilken lins och hur stor varje pixel är på sensorn. 

Alla tekniska detaljer till trots så var utgångspunkten till Pureview alla tekniskt dåliga bilder som figurerar på sociala nätverk, som till exempel Facebook.

- Facebook har gått från mycket text till allt fler bilder, det märker i alla fall jag i mitt flöde. Det kan vara bilder tagna i dåligt ljus eller med dålig skärpa. Den bästa kameran är ju den du har med dig och med Nokia 808 Pureview stämmer den klyschan verkligen. 

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Diskret och mångsidigt magnetfäste

  MagicMount är ett system för magnetfästen till mobiltelefoner och surfplattor, där man ansträngt sig för att göra användningsområdet riktigt brett.

  26 sep 2016 - 10:39
 • Ny chatt

  Googles nya chattprogram Allo finns nu att ladda ner här i det avlånga landet, men assistenten har tyvärr inte lärt sig svenska än.

  26 sep 2016 - 08:53
 • Hitta känd konst

  Som idé är den här appen lite märklig, men har man väl accepterat den har den ett värde för konstälskaren.

  23 sep 2016 - 16:08
 • Hemligt?

  En konceptmobil utan traditionella knappar försvann lika snabbt som den dök upp. Men en video på konceptet hade hunnit hitta nya hem innan dess.

  23 sep 2016 - 10:00
 • Bäst när det gäller

  Vilken mobil har egentligen bäst batteritid? Vi har gått på djupet med frågan och jämför nio toppmodeller. Samtidigt svarar vi på vilken av dem som räcker längst när du spelar Pokemon Go.

  23 sep 2016 - 09:44
 • Uppdateras

  Svenska modeller av Huawei Nexus 6P har börjat få senaste versionen av Android.

  23 sep 2016 - 08:00

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Nyare än du tror

  Snabbare, snyggare, tunnare, bättre är väl den vanliga gången när Apple släpper en Iphone, tydligare vissa år än andra, men i år är det flera saker som inte följer traditionen.

  22 sep 2016 - 06:24
 • Android

  Måhända att Chrome dominerar när det kommer till användarantal, men senaste versionen av Firefox har några nya trix i bakfickan.

  21 sep 2016 - 16:34
 • Under konstruktion

  Bildtjänsten Instagram har en ny funktion som låter användare spara utkast av bearbetade bilder.

  21 sep 2016 - 16:31

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!