Annons

Så räddar du semesterkassan

Den första juli sänks priserna ytterligare för sms och mobilsamtal inom Europa. Därmed minskar risken för mobil-chock efter semestern, men det finns fortfarande en hel del att tänka på när du tar med dig telefonen utomlands.

Publicerad Uppdaterad

Fem dagar i Danmark med lite e-post, Youtube och nyheter på nätet. Fura tusen spänn. Det är lätt hålla sig för skratt när man inser att slösurfandet kostat lika mycket som både resan och hotellet. Listan kan göras lång över dem som drabbats av gigantiska räkningar när de använt mobilen utomlands på samma sätt som de gör hemma.

Det har varit lite vilda västern i prissättningen mellan operatörerna i deras så kallade roamingavtal. För telebolag i turistländer har utländska besökare gett klirr i kassan och samtrafikavgifterna har varit väldigt höga. Efter semestern när din kryddade faktura kommer skickar din operatör en hel del pengar tillbaks till exempelvis Spanien. På samma sätt tar svenska operatörer ut höga avgifter för spanjorer som använder det svenska mobilnätet.

Priserna sänks

Men priserna har redan reglerats en del och det är fler sänkningar på väg inom Europa. Idag finns en gräns för vad samtalen får kosta inom EU och den första juli sänks den gränsen till 0,43 euro, omkring 4,50 kronor exklusive moms. Nytt från första juli är också att det sätts en gräns på kostnaden för sms till 0,11 euro, 1,15 kronor exklusive moms inom EU.

Just kostnaden för sms har kanske inte varit den största boven i dramat när utlandsfakturorna dragit i höjden, men skillnaden mellan ett bra sms-abonnemang i Sverige och vad du fått betala utomlands har ändå varit rejäl.

Det som kommer att göra den största skillnaden i kostnader utomlands är förslaget på ett tak för kostnaden för datatrafik. De skyhöga priserna har lett till att det inte gått att använda mobilen för att surfa i många länder. Till slut har EU insett att det inte är särskilt smart att hindra folk från att surfa på semestern och därför har man lagt ett förslag på ett pristak på en euro, knappt elva kronor, per megabyte från första juli.

Eftersom EU:s kvarnar mal långsamt är förslaget inte godkänt i skrivande stund. Men alla verkar överens om att det ska bli ett tak på en euro, som sedan kan komma att sänkas till 0,50 euro inom ett par år, om EU-parlamentet får som det vill.

Redan idag har de svenska operatörerna sänkt priserna till omkring 30 kronor per megabyte, tidigare kunde det kosta upp till 150 kronor per megabyte att surfa i till exempel Spanien med Tele2. Det kommer alltså att hända mer med kostnaden för datatrafik, men det gäller att hålla koll på när pristaket verkligen träder i kraft.

Utländska kontantkort

Innan dess kan det löna sig att köpa ett kontantkort på resmålet och använda det för datatrafik, men det kan också löna sig för samtal och sms beroende på vilken operatör du har och vilka samarbetspartners de har på resmålet.

Du får helt enkelt kolla din operatörs priser i landet du ska resa till och sedan jämföra med lokala kontantkortsalternativ. Priserna ändras ganska ofta och det kan vara bra att hålla utkik efter olika specialerbjudanden, till sommaren brukar det till exempel dyka upp erbjudanden om surfpaket till bra pris.

Har du en operatörslåst telefon kan du inte använda vilka kontantkort du vill utan då ska du kolla upp priserna innan du reser och se till att du använder den operatör med lägst priser gentemot din svenska operatör.

Trådlösa nätverk

Har du en telefon med w-lan är det säkraste sättet att koppla upp sig mot ett trådlöst nätverk, antingen på en hot-spot på stan eller kanske på hotellets nätverk. Oftast kostar det en slant att få tillgång till nätet men det blir i alla fall en kostnad som du kan kontrollera.

Du ska också se till att stänga av funktioner som kopplar upp sig mot nätet, det kan vara automatisk hämtning av e-post, rss-läsare eller prenumerationer på poddsändningar. Har du gått vilse och har en mobil med gps kan det också bli dyrt att använda Google Maps för att hitta till hotellet eftersom kartorna hela tiden laddas via nätet och datamängden snabbt drar iväg. Ska du orientera dig i utlandet är det bättre med ett program där du kan förladda kartorna, till exempel Nokia Maps.

Operatörsavtal

Din operatör har alltså avtal med utländska operatörer och det kan ge dig bra priser i vissa länder. Till exempel ringer du till samma pris i Danmark som i Sverige om du är kund hos Tre och använder Tre-nätet i Danmark. I övriga länder med Tre-nät, till exempel Storbritannien och Italien gäller samma priser som hemma för samtal med en öppningsavgift på 69 öre extra.

Telenor har en tjänst som de kallar Passport som innebär att du får betala samma pris som hemma med en extra avgift var tjugonde minut på 5,95 kronor kronor i Norden och 9,95 kronor i resten av världen.

Telenor har även lanserat en tjänst som gör att du får ett varnings-sms när du kommer upp i 500 kronor för datatrafik på mobilen under ett dygn. Du uppmärksammas och samtidigt stryps hastigheten för att inte kostnaden ska skena iväg. Tjänsten kan tas bort via kundtjänst.

Bra tips

Sedan finns det lite småtips för att hålla kostnaderna nere. Ett är att stänga av röstbrevlådan. Eftersom samtal som hamnar i ditt mobilsvar när du är utomlands först kopplas till din telefon och sedan tillbaks till Sverige och röstbrevlådan får du betala dubbla avgifter.

Har du med dig telefonen och vet att du kommer att använda den och besvara de flesta samtalen kan du helt enkelt stänga av röstbrevlådan. Det går att göra hos samtliga operatörer, vanligvis genom ett samtal till kundtjänst. Alternativet är att du följer säkerhetsbestämmelserna på flyget och stänger av telefonen innan planet lyfter och sedan inte använder den på semestern. Men då får du se till att verkligen inte sätta på den för så fort den varit påslagen byter du till landets nät och åker på kostnader för utlandstrafik till svararen.

Reser du till ett land där det saknas ett 3G-nät kan du stänga av 3G-funktionen i telefonen och välja att bara använda gsm-nätet, då sparar du på batterierna.

Kom också ihåg att det är du som betalar operatörernas utlandsavgifter även när du tar emot samtal utomlands. Du kan alltså inte sitta lugnt och babbla när någon ringer upp dig på stranden och tänka att det är kompisen som får betala. Du åker på utlandsavgiften även när du tar emot samtal.

Operatörernas utlandssajter

Tele2s utlandssajt:

www.tele2.se/aka-uto... />

Telenors utlandssajt:

www.telenor.se/priva... />

Telias utlandssajt:

www.telia.se/mobilt/... />

Tres utlandssajt:

www.tre.se/Internati... />

SMS

Tele21,25 kronor

Telenor1,45 kronor

Telia1,45 kronor

Tre1,45 kronor

DATA / MEGABYTE

Tele225 kronor

Telenor35 kronor

Telia35 kronor

Tre30 kronor

RINGA SAMTAL

Tele24,70 kronor

Telenor4,95 kronor

Telia5,25 kronor

Tre5,70 kronor

TA EMOT SAMTAL

Tele22,50 kronor

Telenor2,50 kronor

Telia2,50 kronor

Tre2,50 kronor

ÖPPNINGSAVGIFT

Tele20 kronor

Telenor0 kronor

Telia0,45 kronor

Tre0 kronor

från första juli>