Smarta hemmet

  • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

  • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

  • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Tele 2 och Telenor:

"Så ska 2G-nätet förbättras"

Tele 2 och Telenor försätter med att bygga ut sitt gemensamma 2G-nät. Under natten mellan lördag och söndag installeras nya basstationer i Skåne och på Västkusten.– De nya basstationerna i området kommer att förbättra täckningen med 20 procent, säger Alexandra Drevenlied, teknikchef hos Tele2 Sverige.

Publicerad:

15 sep 2012 - 12:00

Uppdaterad:

15 sep 2012 - 12:00

2009 gick Tele 2 och Telenor ut med att man att skulle bygga ett gemensamt 4G-nät i Sverige. I samma veva berättade man också att man planerade ett gemensamt 2G-nät. 

Utbyggnaden har redan påbörjats - under förra året genomförde en sammanslagning av 2G-nätet på Gotland - och nu fortsätter alltså det arbetet. Natten med lördag och söndag kommer de båda operatörerna sätta upp nya basstationer för 2G i Skåne och stora delar av Västkusten.

Kortfattat kan man säga att 2G-näten främst används för röstsamtal och sms. Orsaken till att Tele 2 och Telenor bestämt sig för att bygga ett gemensamt nät är att man vill rusta för framtiden.

- Ett bättre 2G-nät ger ökad kvalitet när det gäller både röst- och dataöverföring för kunderna, säger Alexandra Drevenlied.

Utbyggnaden av 2G-nätet gäller hela Sverige, och arbetet väntas fortsätta successivt.

- Mälardalen står näst på tur, sannolikt i oktober. Resten av landet kommer under 2013, säger Andreas Hamrin, pressansvarig hos Telenor.

Kommer kunderna märka av när nätet stängs i natt (mellan lördag och söndag, reds. anm.)?

- Vi räknar inte med att det ska bli någon större kundpåverkan även om det kan bli något fler avbrutna samtal under en övergångsperiod innan det nya nätet är helt intrimmat. Vi har ju även förlagt arbetet till en tid då så få som möjligt använder nätet, säger Anders Hamrin.

Mobil.se ställde även samma fråga till Tele 2 om väntade störningar i nätet.

– Kunderna kan märka störningar och tappa samtal. Vi arbetar för att minimera påverkan på kunderna. Viktigt att tydliggöra är att vi kommer att få ett mycket bättre 2G-nät när nattens arbete är avklarat. De nya basstationerna i området kommer att förbättra täckningen med 20 procent, säger Alexandra Drevenlied, teknikchef hos Tele2 Sverige. 

Om man tittar på er täckningskarta i dag ser man områden där täckningen är svag. Kommer detta påverkas till det bättre efter sammanslagningen?

- Ja men självklart kommer täckningen förbättras, det är ju ett av huvudskälen till att vi gör det. Bara den förändring som sker nu i helgen ger oss Telenor 30 procent fler basstationer på i Skåne och Västkusten. När arbetet är klart i hela landet kommer vi ha 50 procent fler basar än innan vi satte igång, så täckning och kvalitet för röstsamtal och sms kommer bli väsentligt bättre på sikt, säger Anders Hamrin på Telenor.

- Det är svårt att svara för ett specifikt område. Totalt handlar det om 600 nya basstationer när hela utrullningen är klar, så generellt sett kommer att genomslagningen leda till en förbättrad kundupplevelse, svarar Alexandra Drevenlied på Tele 2. 

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

Senaste apptestet

Hetaste tillbehöret

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!