Annons

Mastercard sköter det tråkiga bakom kulisserna

”Samsung har gjort ett fantastiskt jobb med Samsung Pay”

På Mastercard hyllar man Samsungs nya tjänst Samsung Pay, men påpekar samtidigt att det inte är den enda lösningen.

Publicerad Uppdaterad

Vilken är Mastercards roll i lanseringen av en betaltjänst som Samsung Pay?

– Det vi gör är egentligen att se till att allt tråkigt, men viktigt, i bakgrunden fungerar, berättar Johan Lindström som ansvarar för digitala betalningar på Mastercard i Västeuropa. Han sitter vanligtvis i London, men är på besök i Stockholm för lanseringen av Samsung Pay.

Tråkiga saker i bakgrunden säger du, vad innebär det i praktiken?

– Det viktigaste och det som vi är mest stolta över det som kallas tokenisering. Det innebär förenklat att ditt kortnummer aldrig skickas utan att vi ersätter det med ett nytt nummer som är unikt kopplat till din telefon.

Och det finns fler lager i säkerheten kring Samsung Pay?

– Ja utöver tokeniseringen så skapas en lång unik kod som kallas kryptogram för varje transaktion och dessutom skyddas din transaktion av biometrisk autentisiering, vilket är säkrare än den pinkod du vanligen använder för att bekräfta ett kortköp.

Som kortutgivare arbetar ni inte bara med Samsung Pay. Hur ser du på alternativen?

– Jag tycker Samsung har gjort ett fantastiskt jobb med Samsung Pay, men vi stödjer flera betallösningar och tokeniseringen som vi skapat är till exempel en öppen lösning som kan användas även av andra.

Samsung Pay är som sagt inte ensamma på marknaden. Hur många betalsätt behöver vi? Hur många betalsätt finns det plats för?

– Det är svårt att svara på, ärligt talat har jag inget svar på det. Tittar man på utvecklingen så kan det finnas plats för flera. Vi såg när kontaktlösa betalningar lanserades att en av fördelarna var att man sparade lite tid vid betalning. Det handlar om en besparing på kanske några få sekunder och det viftades bort av många. Ändå märker vi nu att de få sekunderna har betydelse och verkligen skapar ett mervärde.

Så två sekunder kan vara tillräckligt?

– I tunnelbanan en tidig morgon i London när köerna är långa kan det spela stor roll. Som exempel kräver Apple Pay att du läser av fingeravtrycket varje gång du ska åka med tunnelbanan medan Apple Watch är autentiserad redan när du sätter den på armen. Det gör tydlig skillnad.

Kontakten mellan telefon och kortterminal i Samsung Pay sker antingen via NFC eller via magnetisk överföring. Hur fungerar det?

– NFC-överföringen sker trådlöst och då behöver du inte ange din pinkod i betalterminalen. För att tekniken ska fungera även i betalterminaler som inte stödjer NFC finns magnetisk överföring som alternativ. Då lurar telefonen i praktiken betalterminalen att det är ett kort utan chip som dragits i terminalen och det gör att du då även måste ange kortets pinkod i betalterminalen. 

Samsung Pay gör att man kan betala kontaktlöst via NFC, men kontaktlösa betalningar har inte slagit igenom särskilt stort i Sverige ännu. Hur kommer det sig?

– Det stämmer. I London där jag bor är det till exempel betydligt vanligare. I många länder var kontaktlösa betalningar et sätt att locka fler användare från kontanter till kortbetalningar, men Sverige har länge varit en utvecklad marknad för kortbetalningar så incitamentet saknades, vilket gör att vi ligger lite efter när det gäller kontaktlösa betalningar här.