10 nanometer och 7 nanometer

Samsung investerar miljarder i nya halvledarfabriker

Samsung investerar motsvarande 62,5 miljarder i nya anläggningar för produktion av bland annat Snapdragon 835 och nästa års toppchipset.

Publicerad Uppdaterad

Halvledarindustrin är extremt forcerad. Tillverkarna av integrerade kretsar förväntas mer eller mindre bryta mot fysikens lagar för att kunna leverera mindre och snabbare elektronik, och när man väl lyckats med det får fabriken gå ett år innan man förväntas toppa det med ännu mindre och snabbare. Investeringstakten är med andra ord hög.

Den senaste tekniska landvinningen är 10-nanometersprocesser för tillverkning. Måttet 10 nanometer är bredden på ledningsbanorna, ju smalare ledning, desto mindre kan man bygga transistorer, desto snabbare blir de och desto mindre ström drar de. Samsung tillverkar såväl sina egna Exynos 9-chip som Qualcomms Snapdragon 835 i sina 10 nanometersfabriker. Nu investerar man i att utöka deras kapacitet genom att konvertera en annan halvledarfabrik till 10 nanometer. Drygt 20 miljarder kronor kostar investeringen. Samsung hade tidigare tänkt lägga mer pengar på 10-nanometersfabriker, men efter att konkurrenten TSMC säkrade produktionskontraktet för att göra Apples 10-nanometerskretsar var behovet inte lika stort. Den nya fabriken ska kunna leverera nästan lika mycket som de befintliga anläggningarna för 10 nanometer redan under andra kvartalet, vilket borde göra att det inte kommer att råda någon brist på Snapdragon 835-chipset till sommaren.

Inför nästa år siktar däremot Samsung att ta fajten med TSMC om Apples chip igen. Då är det dags för nästa steg, ner till 7 nanometer, och Samsung bygger en helt ny fabrik för processen för drygt 40 miljarder kronor. Processen blir dyrare än föregående generation eftersom den kräver projiceringsutrustning för extremt UV-ljus.

Källa