Famlar i mörker

Samsung kan inte hitta felet med Note 7

Bild från CNN

Enligt New York Times har Samsung ännu inte lyckats återskapa Note 7-problemet under felsökningsprocessen.

Publicerad Uppdaterad

Galaxy Note 7-härvan fortsätter för Samsung. Nya, mindre smickrande uppgifter rapporteras dagligen i både branschpress och allmännyheter. Det senaste kommer från New York Times som hävdar att en källa som är insatt i Samsungs pågående felsökningsprocedur påstår att Samsung inte lyckats återskapa explosionerna och påföljande bränder. 

När de första Note 7-enheterna började brinna som majbrasor skylldes problemen snabbt på batterierna. Samsung bytte batterileverantör, tog fram ersättningsenheter, men problemen vägrade att försvinna. I dagsläget har spekulationer kring orsaker omfattat allt från för trångt utrymme i mobilen för batteriet till felaktig processorkonfigurering och problem med snabbladdning. Sanningen är att ingen verkar veta exakt vad problemet är och mest oroväckande är att det fortfarande verkar inkludera Samsungs ingenjörer. För Samsungs skull är det väsentligt att företaget så snabbt som möjligt kommer fram till vad som gick snett, både ur ett ekonomiskt och ett anseendemässigt perspektiv. Som ett resultat av debaclet så föll företagets Sydkoreanska aktier med mer än åtta procent under en dag. Det är det största tappet sedan 2008 och resulterar i att 17 miljarder dollar försvann från företagets marknadsvärde.    

I USA har hittills 92 stycken Note 7-incidinter rapporterats. Av dem har 26 resulterat i att användarna har fått brännskador och 55 av fallen har orsakat egendomsskador. I dagsläget finns det inga uppgifter kring om Samsung kommer att ersätta de drabbade för skadorna. Enligt Reuters ska en man i Florida lämnat in den första amerikanska stämningsansökan mot Samsung. Han ska ha fått personskador efter att en Note 7 exploderat i hans byxficka och orsakat andra gradens brännskador på hans ben och tumme. Man kan nog räkna med att fler stämningsansökningar är på gång eller redan har lämnats in. Fortsättning följer onekligen. 

Källa