Snabb åtgärd

Samsung rullar ut fix mot röd S8-skärm i Europa

S8 och S8 Plus får nya inställningsmöjligheter för skärmen i uppdatering.

Samsungs uppdatering som sägs åtgärda problemen med rödaktiga skärmar på Galaxy S8 och S8 Plus har redan rullats ut i Sydkorea och Indien. Nu är det dags även för vissa europeiska användare att få uppdateringen.

Publicerad Uppdaterad

Det var alldeles efter de första leveranserna av Samsungs nya Galaxy S8- och S8 Plus-enheter som sydkoreanska konsumenter började klaga på att vissa enheter hade skärmar med en rödaktig ton. Samsung har sedan dess hävdat att det handlar om inställningarna för skärmarna, snarare än något fabrikationsfel. En fix utlovades snabbt, som skulle lösa problemet. Redan förra veckan fick S8-ägarna i Sydkorea en uppdatering som skulle åtgärda saken, tätt följt av indiska användare. Och nu har det blivit dags även för Tyskland, Turkiet och Storbritannien att få uppdateringen. Här i Sverige verkar uppdateringen inte vara tillgänglig ännu och i vårt testex av S8 Plus finns inga uppdateringar tillgängliga för tillfället. Samsung har tidigare meddelat att uppdateringen ska släppas här när operatörerna har testat och godkänt den.

Tung uppdatering

Den patch som nu rullats ut väger in på hela 426 MB, vilket är en sanslöst stor mängd data om det nu endast är skärminställningarna som åtgärdats i den. Sannolikt innehåller den mer än så, men vad det skulle kunna vara för förändringar i övrigt är än så länge oklart. Med uppdateringen får man det som Samung väljer att kalla ”förbättrad färgoptimering och färgjustering”. Ett helt nytt fullskärmsreglage där man kan välja om färgbalansen ska vara ”varm” eller ”kall” har tillkommit. Den tidigare inställningsmöjligheten med RGB-reglage finns fortfarande kvar efter uppdateringen, men ligger nu under menyvalet Avancerat. Där har det dessutom tillkommit en vitbalanserings-regel som justerar skärmens kanter, det vill säga det område som rapporterats vara mest drabbat av rödton. 

Fungerar i viss mån

Enligt sajten Sam Mobile som testat försvinner inte rödtonen helt och hållet från enheterna, trots uppdateringen. Man noterar dock att den minskar avsevärt om man ställer enheten i färgbalansläget ”kallt”. Jämfört med en Galaxy S7 Edge ska skillnaden däremot fortfarande vara uppenbar. Det är viktigt att poängtera att de kalibrerade färgjusteringarna inte fungerar i lägena AMOLED Cinema, Photo eller Basic. Justeringen har inte heller någon effekt om man har aktiverat telefonens blåljusfilter. Samsung har lovat att ersätta enheter för de användare som inte blir nöjda med uppdateringen. 

Källa