VoLTE

Samtal och sms i 4G-nät

Operatörerna använder än så länge 4G-näten enbart för att erbjuda datatjänster, men Nokia Siemens Networks har demonstrerat en lösning med Android- mobiler där man enbart använder 4G.

Publicerad:

23 jul 2012 - 09:57

Uppdaterad:

23 jul 2012 - 09:57

Det är Nokia Siemens Networks som tillsammans med leverantören Renesas Mobile Corporation som uppger att man både har ringt vanliga samtal och skickat sms mellan två telefoner som var anslutna till ett 4G-nät med en så kallad VoLTE-lösning (Voice over LTE)

Vilken eller vilka telefonmodeller som användes framgår inte av pressmeddelandet, men det ska ha varit två 4G-mobiler som hade version 4.0 av Android som operativsystem. Tidigare har bland andra den amerikanska operatören Verizon testat röstsamtal i ett 4G-nät.

Idag är det i första hand kapaciteten för data som utgör flaskhalsen för operatören och som användarna kan märka i form av långsamma och instabila uppkopplingar. Att då gå över till en teknik som, lite förenklat, omvandlar även samtal och sms till datatrafik kan tyckas motsägelsefullt. Men tanken är att man på sikt ska minska användandet av 2G- och 3G-nät och istället använda de frekvensutrymmen som då frigörs på ett mer effektivt sätt med 4G.

 

Aktuellt just nu

  Missa inte

  Hetaste apparna

  Senaste krönikan

  Mest kommenterat

  Senaste testet

  Senaste apptestet

  Tipsa Mobil

  Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

  Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

  Mobils nyhetsbrev

  Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

  Registrera dig här!

  Om Mobil

  Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

  Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

  Mer om Mobil här.

  Vi är Mobil

  Kontakta Mobils redaktion.

  Du hittar vår kontaktinformation här.

  Smarta hemmet