Ultraljud

Selfies från två meter

Slå dig ner med ett gäng kollegor och vinka för att ta ett foto på upp till två meters håll, det hoppas Elliptic Labs att du ska kunna göra med deras nya teknik.

Publicerad Uppdaterad

Tekniken som företaget Elliptic Labs använder sig av omvandlar ultraljud till elektriska signaler och tre mikrofoner används för att plocka upp ultraljudet. Ambitionerna sträcker sig dock längre än till selfies och gruppfoton. I deras demonstrationsvideo visar de hur information skulle kunna sändas från en enhet till en annan genom en simpel rörelse åt den andra enhetens håll.

I teorin har ultraljud fördelar över kamerabaserad gestikulering. Det mest självklara exemplet är att telefonen inte behöver slösa ström på en batterislukande kamera för tekniken. Dessutom är inte ultraljud begränsat av mörka förhållanden. Tekniken är strömsnål och klarar av att känna rörelser åt alla riktningar i 180 graders vinkel, dock inte bakåt. Något som skulle vara intressant är att ha en surfplatta på ett ställ, se på Youtube och skippa en video genom att svepa handen åt vänster. Utan att behöva oroa sig för att batteriet skulle ta slut. 

Tekniken är inte begränsad till smarta telefoner, vilket i teorin innebär att data skulle kunna skickas från en enhet till en annan genom en simpel ”svepning”.  Företaget menar att man kan stänga av teknologin genom att svepa med handen fram och tillbaka framför skärmen. Här nämns dock inget om vilka nackdelar som kan följa med det här sättet att interagera med sin telefon. Det kan exempelvis hända att man använder händer eller fingrar framför mobilen utan att nödvändigtvis vilja styra telefonen samtidigt. Nedan är en video som visar upp olika användningsområden för tekniken.

Under Mobile World Congress som nyss avslutats lanserade LG funktioner för att vinka i kameran och på det sättet låta kameran ta en bild utan att röra den. Funktionen som fanns sedan tidigare kallar LG för Gesture Shot, men nu i de telefoner LG lanserade på mässan är funktionen anpassad för längre avstånd, upp till en och en halv meter bort.