Annons

De som har förbud är nöjda

Skolbarn positiva till mobilförbud

Enligt en undersöknig som Telenor beställt är majoriteten av alla skolbarn som har totalt mobilförbud i skolan nöjda med det.

Publicerad Uppdaterad

Fyra av tio 10-15-åringar har totalt mobilförbud på sina skolor. Av dem tycker över hälften, 57 procent, att förbudet är bra. Det visar en undersökning som Novus har gjort med nära 1 200 elever i årskurs 4-9 på uppdrag av Telenor.

De flesta skolor har någon form av mobilförbud. Bara sex procent av alla 10-15-åringar får använda mobilen på lektionstid och 40 procent har totalt mobilförbud i skolan, även på rasterna.

– Anledningarna till mobilförbuden är flera och tycks variera mellan olika skolor, bland annat att öka elevernas arbetsro och få eleverna att röra sig mer på rasterna men också för att minska nätmobbning och nätkränkningar, säger Lina Sundqvist, ansvarig för kundtrygghet och initiativet Nätprat på Telenor.

14 procent av de tillfrågade barnen som har totalt mobilförbud i skolan tycker att det är dåligt och 26 procent tycker att det är varken bra eller dåligt.

Telenor har beställt undersökningen som en del av sin kampanj Nätprat, som syftar till att främja samtalet mellan vuxna och barn om livet online, i syfte att motverka mobbning och kränkningar bland barn och unga på nätet.

Källa