Punktskrift

Smart klocka för dåligt seende

Dot är en smart klocka som du läser i punktskrift som både höjs och sänks automatiskt.

Publicerad Uppdaterad

Många av dagens produkter bjuder på ljusstarka skärmar, hög upplösning och liten text. Har du dålig syn kan de därför vara komplicerade att använda. För de med dålig syn vill Fingers On släppa Dot innan årets slut, det är en smart klocka med punktskrift.

Punktskrift, eller braille som det kallas internationellt, är ett språk för de som är blinda. Varje tecken i punktskrift består av sex tätt intilliggande punkter som på en yta. Beroende på hur många av punkterna som sticker upp från ytan bildas olika tecken, de kan sen kombineras för att forma längre ord och meningar.

Dot stödjer upp till fyra tecken som visas samtidigt. Klockans punktskrift byter mellan att sticka ut och ligga i nivå med klockans yta. Fingers On har sagt att punkterna kan byta mellan de två lägena upp till 100 gånger per sekund, men det ska gå att anpassa beroende på önskad läshastighet. Ett byte per sekund är också möjligt. Klockan ska dessutom omvandla vanlig text till punktskrift automatiskt. Det innebär att användare kan läsa textmeddelanden och böcker utan att en röst läser upp texten. Läser du konstant ska batteriet räcka i cirka tio timmar men VD:n för Fingers On, Eric Ju Yoon Kim, har sagt att en vanlig användare ska kunna använda klockan utan att ladda den i fem dagar. 

De som köper klockan ska bland annat kunna kolla tiden, få vägbeskrivningar, använda alarm, koppla sig till andra enheter via Bluetooth 4.0 och skicka meddelanden. Klockan ska även lära ut punktskrift till de som inte redan kan språket, om detta sköts genom en app eller på annat sätt har man inte berättat. Klockan kan vibrera när du får en avisering, exempelvis om klockan är kopplad till en telefon via Bluetooth.

Än så länge pratar man endast om ett släpp i USA utanför Sydkorea. Men innan dess behöver företaget få tag på mer pengar. Fingers On försöker i augusti få ihop en till runda finansieringsstöd på en miljon dollar. Lyckas de siktar företaget på att sälja klockan i december för under 300 dollar.

Källa