Annons

Kartläggning: Alternativa appar

Smarta Ios-appar att byta till

När du klickar på en länk så öppnas den automatiskt i Safari, när du skriver ett e-postmeddelande hamnar det automatiskt i Mail. Men det finns alternativ. Vi har kollat in bättre alternativ till Apples egna appar i Ios.

Publicerad Uppdaterad

Media

Video

Videospelaren i Iphone och Ipad har sannerligen inte många fördelar, men precis som Apples eget Ibooks kan den i alla fall dra nytta av en tät koppling till Apples filmbutik. Den butiken var länge förbehållen amerikanska användare, men numera kan du både köpa och hyra filmer där, så det om något är ju en fördel. Vill du däremot se något som inte finns i Apples filmbutik finns det betydligt bättre appar för filmvisning än Apples egen. Apples app är ju krånglig att få in andra filmer i och den kräver att du först lägger filmfilen i Itunes i datorn och först efter det synkar över den via kabel. Format­stödet är inte heller det bästa, så fältet är öppet för alternativ.

För: Iphone och Ipad

Plus: Hyr eller köp filmer

Minus: Dåligt formatstöd, krångligt

Movie Player

Det finns många olika sätt att föra över dina filmer till appen. Istället för att lägga in i Itunes först och sedan föra över kan du göra en filöverföring via datorn om du vill det, men du kan även ladda in filer från ditt eget Dropboxkonto, tanka över från webbläsaren i datorn och du kan ladda in filmer direkt från webben om det finns några du vill ladda in där­ifrån. Möjligheterna är helt enkelt många och när det gäller filformat så är Movie Player betydligt bättre än Itunes. Istället för att tvingas göra om formatet i många osmidiga steg kan du skicka in filmfilen du har direkt i programmet utan onödigt krångel och helt enkelt börja titta direkt.

För: Iphone och Ipad

Pris: 22 kr

Plus: Formatstöd, flera sätt att ladda in filmer

Minus: Ingen koppling till filmbutik

Groove 2

Det här är inte en filmapp, men den är en ersättare till Apples inbyggda musikspelare som finns inbyggd i både Iphone och Ipad. Sedan Apples första Iphone kom och Ipod tog plats i en pekskärm har en hel del hänt på andra håll. Spotify till exempel. Men under samma tid har ytterst lite hänt med Apples musikspelarapp. Groove 2 är därför ett jättesteg framåt. I appen får du tips och internetbaserade alternativ till det du spelar, appen kan leta reda på mer information om artisterna du spelar eller hantera taggar på varje låt så att du enklare hittar liknande musik. Det är helt enkelt som musikappen i ios borde vara.

För: Iphone och Ipad

Pris: 28 kr

Plus: Extrafunktioner

Minus: Fortfarande inte Spotify

Netflix

I Netflix behöver du en bra uppkoppling för att alls kunna använda appen, men när du har det, och dessutom har betalat månadsavgiften på 79 kronor eller aktiverat en gratis provmånad, kan du se på teveserier och långfilmer hur mycket du vill utan krångel. Det är alltså en relativt nystartad tjänst som gör att du får fri tillgång till hela filmutbudet så länge du betalar. Till skillnad från hos Apple så köper eller hyr du inte filmerna utan betalar för fri tillgång till dem via internet. Utöver tillgång i Ipad och Iphone går det också att titta via teve, webbläsaren i valfri dator och de flesta andra enheter du kan tänka dig.

För: Iphone och Ipad

Pris: Gratis (Månadsavgift på 79 kronor/månad tillkommer)

Plus: Enkelt, kommer ihåg var du slutade

Minus: Begränsat utbud

Webbläsare

Safari

Apples egen webbläsare är inte alls dålig och framför allt har den blivit allt bättre under de år den huserat inuti din Iphone och Ipad. Med Safari kan du till exempel skapa genvägar till sidor (eller webbappar som det då rör sig om) direkt från startsidan på din enhet och med Icloud kan du se till att alltid ha uppdaterade bokmärken som synkas mellan dator, Iphone och Ipad. Med hjälp av funktionen för läslista kan du spara intressanta sidor för läsning senare när du inte har någon uppkoppling tillgänglig. I sin senaste version har Safari också ett läge för helskärmsvisning, men det finns fortfarande en hel del som kan förbättras. 

För: Iphone och Ipad

Plus: Icloud-synk, genvägar från startsidan

Minus: Ingen flash, svag flikhantering

Chrome

Precis som Safari kan Chrome ta del av uppgifter förutsatt att du använder den webbläsaren även när du surfar med datorn. Fördelen med Chrome är ju att den är vanligare på datorer och därför riktar sig till fler. Det är Google som står bakom Chrome och bland övriga fördelar märks att du kan låta webbläsaren agera dator och på det sättet se till att få fullstora webbsidor även om webbsidan i fråga försöker skicka dig vidare till en nerskalad mobilversion. Chrome har även bättre flikhantering och ger dig enkelt historiken från dina andra enheters Chrome-webbläsare, så du hittar enkelt det du nyss tittade på oavsett enhet.

För: Iphone och Ipad

Pris: Gratis

Plus: Icloud-synk, genvägar från startsidan

Minus: Ingen flash, svag flikhantering

Foton Flash Player

Namnet säger nog det mesta, för det som huvuddelen av alla webbläsare för Iphone och Ipad går bet på, ja det klarar Photon riktigt bra. Hemligheten är att den i själva verket har sin intelligens utanför själva enheten. Eftersom Ipad och Iphone inte kan visa flash så visas det istället på en dator vars skärmbild du får se i appen. I ärlighetens namn är det nog sällan flashbristen i Iphone irriterar. Många videosajter och andra har hunnit anpassa sig, men dyker du på något hotell eller någon restaurang, de som ofta har flashsajter, så är Photon smidig för att kunna göra den efterlängtade bokningen. 

För: Iphone och Ipad

Pris: 28 kr

Plus: Bäst på flashsajter

Minus: Många omfattande och krångliga inställningar

Opera Mini

För den som surfade med sin mobiltelefon långt innan Iphone lanserades 2007 klingar nog namnet Opera bekant. Deras styrka var att anpassa webben så att den gick att se hjälpligt även i en liten mobiltelefons skärm utan att det för den skull skulle kosta en förmögenhet. Grundtanken är likadan idag, men målgruppen är mindre eftersom allt fler har snabba surfabonnemang med inkluderad datamängd i månadsavgiften. För den som har begränsad surf kan dock Opera fortfarande vara ett bra alternativ för att spara pengar. Framför allt på utlands­resan då surf verkligen kan kosta skjortan har Opera en plats. 

För: Iphone och Ipad

Pris: Gratis

Plus: Sparar data

Minus: Få andra funktioner

Mail

Mail

Det inbyggda mejlprogrammet i ios har utan tvekan många fördelar, bland annat för att Apple har makten och kan se till att exempelvis e-postlänkar automatiskt öppnas i det programmet. Vill du skicka iväg ett foto i ett mejl är det till exempel Mail som öppnas och samma sak om du vill dela med dig av någon annan information från någon annan app via e-post. Övriga fördelar är den kombinerade inkorgen som samlar all e-post oavsett om den kommer till ditt privata Hotmailkonto eller till jobbets Exchangeserver. Det inbyggda programmet är även bra på att visa html-mejl, något andra appar kan ha problem med och vip-funktionen som sorterar ut dina favoritmejl är bra den med. Trots detta finns ändå anledningar att titta på alternativa appar.

För: Iphone och Ipad

Plus: Samlad inkorg, HTML-mejl, integrerat med Ios

Minus: Få smarta genvägar och extrafunktioner

Sparrow

I appen Sparrow kan du ha flera olika konton på en gång och att ställa in det är problemfritt. Du kan använda mejlkonton från till exempel Gmail, Yahoo, Icloud eller vanliga pop- eller imap-konton från en internetoperatör. Behållningen är att appen har smarta genvägar som gör det enklare och mer effektivt att hantera sin e-post. Sveper du åt sidan över ett mejl får du till exempel direkt snabbknappar för att märka mejlet, svara eller radera. Den stora nackdelen med appen är att du inte får några pushnotiser. Det finns alltså inget sätt att se när det kommer nya meddelanden, ja förutom då att helt enkelt öppna appen och se efter. 

För: Iphone

Pris: 22 kr

Plus: Smarta genvägar

Minus: Ingen notis om nya mejl

Gmail

Idag är Googles e-posttjänst en av de absolut mest populära, men använder du den inbygga mejlklienten missar du en del av funktionerna. När Google öppnade sin mejltjänst så handlade mycket om att man aldrig skulle behöva radera ett mejl samt att man enklare skulle kunna organisera och skapa etiketter för att hitta sina mejl. När du använder Gmail-appen får du bättre tillgång till alla dessa funktioner och till skillnad från till exempel Sparrow här intill så klarar Gmail-appen att upplysa dig direkt när nya mejl kommer in. Däremot är appen ganska seg på att ladda in nya data. 

För: Iphone och Ipad

Pris: Gratis

Plus: Smidig tillgång till Gmailfunktionerna, pushnotiser för nya mejl

Minus: Begränsad till Gmail, långsam

Seed Mail

Med Seed Mail anger du kontouppgifterna till ditt mejlkonto och sedan drar du nytta av flera bra egenskaper. I Seed kan du lägga till en påminnelse till inp>

För: Iphone

Pris: Gratis

Plus: Smidiga genvägar, koppling till Dropbox för bilagor

Minus: Buggig app

Kalender

Kalender

Man kan tro att den inbyggda kalendern i Ipad och Iphone har en hel rad unika fördelar, men det går faktiskt riktigt bra att använda även andra appar som primär kalenderapp. Fördelar med den inbyggda är att du kan koppla den till externa källor och den vägen dela kalendrar med andra användare av ios för att på så vis kunna dela åtaganden med till exempel familj och kollegor. När det gäller formgivningen har en del klagat på appens visuella likheter med en fysisk kalender och att dessa inte är praktiska eller motiverade, men det är så klart en smaksak. Även i övriga appar kan du få tillgång till alla kalenderuppgifter som finns i den vanliga Kalenderappen. Du behöver bara ge den nya appen tillstånd när du får frågan.

För: Iphone och Ipad

Plus: Flera vyer, utseende som datormotsvarigheten

Minus: Översikten, extrafunktioner

Week Calendar

I Sverige är vi väldigt inriktade på det här med veckonummer och det är inte alltid det stöds på ett bra sätt i kalenderappar. Week Calendar är dock som namnet antyder ett lysande undantag. Det är helt enkelt väldigt lätt att se veckonumren och de tillhörande datumen. Bland andra fördelar finns mallar som man kan använda när man ska skapa en ny händelse för att det inte ska bli så mycket att mata in manuellt. Du kan även välja en plats på en karta när du skriver in ett möte. Till kalendern kan du lägga exempelvis svenska helgdagar, favoritlagets speldagar eller namnsdagar. De kostar dock extra.

För: Iphone

Pris: 5 kr

Plus: Veckonummer, mallar, populära extrakalendrar

Minus: En hel del saker kostar extra

Kalender+

I Kalender+ är vyerna väl anpassade för översikt oavsett om du använder Iphone eller Ipad. Som extrafunktioner visas födelsedagar från dina kontakter tillsammans med vilken ålder de uppnår. Du får en bra översikt och kan få upp en ruta med fullständiga detaljer utan att tvingas växla mellan olika vyer. Det är enkelt att skrolla sig framåt och bakåt i tiden. Istället för olika helsidesvyer blir alla veckor, månader eller dagar till en lång lista. Det förenklar faktiskt navigeringen en del och samtidigt som du kan skrolla går det så klart att hoppa direkt till det datum du söker. 

För: Iphone och Ipad

Pris: 15 kr

Plus: Smart navigering

Minus: Kan se överbelamrad ut

Agenda Calendar

Den här appen är betydligt bättre på Iphone än på Ipad. Det stående läget på Ipad ser vyn ut precis som på Iphone, med andra ord ett uselt sätt att dra nytta av skärmytan på Ipad. Det heter mycket riktigt »Classic mode« och när man istället vänder plattan i liggande läge får man en vy som bättre utnyttjar skärmytan. I Iphone får man fram en särskilt fin dagsvy. Det känns lite som ett gammaldags almanackskort och ger en bra överblick över vad som händer under dagen. Vyn för att lägga till eller ändra ett befintligt möte är bra och ger dig snabbt möjlighet att se allt innehåll. 

För: Iphone och Ipad

Pris: 15 kr

Plus: Dagsvyn, redigering, omfattande uppgifter

Minus: Dåligt anpassad för Ipad

E-böcker

Ibooks

Apples e-boksläsare har en stor fördel genom att den är integrerad bra i både Iphone och Ipad: Den är kopplad från början till samma konto som du köper appar med och du har köpta böcker smidigt via Icloud i både telefonen och surfplattan. Nackdelen är dock att utbudet i affären än så länge är ganska tunt, men det finns andra sätt att få in böcker i Ibooks. Faktum är, och det är inte särskilt känt, att du kan köpa böcker i andra butiker och sedan ladda in de böckerna för att läsa i Ibooks. Apples Ibooks stödjer det epub-format som många svenska e-bokhandlare använder och om du till exempel får en sådan epub-fil i ett mejl eller öppnar den i Safari så får du valmöjligheten att öppna filen med Ibooks och börja läsa.

För: Iphone och Ipad 

Plus: Bra butik, koppling till Icloud

Minus: Begränsat formatstöd, få svenska böcker

Kindle

Du kanske känner till Amazons läsplatta, den första med svartvit skärm som fanns innan Ipad gjorde entré. Nu finns dock Kindle förutom som platta även som en app till Iphone och Ipad. Du kan alltså köpa e-böcker i Kindleformat och ladda ner dem till din ios-enhet via denna app. Nedladdningen är väldigt smidig. Så fort du angivit ditt Amazonkonto (samma som du handlat böckerna med) så dyker dina köp upp. Förutom böcker kan man köpa månads- och dagstidningar på det här sättet även om formgivningen som man känner igen från tidningarna uteblir. De böcker och tidningar som finns är framför allt på engelska.

För: Iphone och Ipad

Pris: Gratis

Plus: Smidig nedladdning och köp

Minus: Inget svenskt innehåll

Bluefire Reader

I Bluefire Reader kan du läsa böcker som du lånat gratis på något av landets alla bibliotek. Det här är faktiskt oerhört smidigt och framför allt är det gratis. Vill du ogärna lägga stora pengar på att läsa böcker i din telefon eller platta är biblioteket en given källa till litteratur. Med ett lånekort kan du låna böcker direkt via internet utan att gå till biblioteket och tack vare ett skydd på boken och motsvarande funktion i Bluefire Reader blir boken tillgänglig i din enhet under hela låneperioden. Du kan även förlänga ditt lån om du inte hunnit läsa klart. 

För: Iphone och Ipad

Pris: Gratis

Plus: Klarar låneböcker, bra funktioner

Minus: Lån kan kännas begränsat

Storytel

Om du känner till Spotify så är det enkelt att förklara Storytel som Spotify för ljudböcker. Appen skiljer sig med andra ord ordentligt från de övriga apparna här, eftersom Storytel handlar om ljudböcker och inte digitala e-böcker du läser själv på skärmen. Här hos Storytel handlar det dock inte alls om fri lyssning. Istället är det rätt begränsat. För 89 kronor i månaden får du lyssna på en bok och det kostar hela 169 kr om du vill lyssna på obegränsat antal böcker under en månad. Utbudet är i alla fall rätt så bra med många av de svenska storsäljarna tillgängliga, ofta upplästa av författaren själv. 

För: Iphone

Pris: Gratis

Plus: Lyssna utan uppkoppling, bra utbud 

Minus: Dyrt

Telefon

Telefonappen

Den inbyggda telefonappen kan ju göra en sak som egentligen ingen annan app kan göra och det är ju att låta dig ta emot samtal när någon ringer ditt mobilnummer. Det mesta andra kan man dock använda alternativa appar för. Nackdelen med telefonappen är ju (beroende på det abonnemang du använder givetvis) att det kostar pengar att ringa. Framför allt utomlands kan ju det här bli ett stort problem och samtidigt vara något som andra appar kan lösa. Samtal kan ju alternativa appar göra gratis eller billigare genom att istället använda wlan-uppkoppling eller mobil datauppkoppling om du har ett abonnemang med inkluderade gigabyte att utnyttja. Telefonappen har förutom sin integration i systemet även en del speciella funktioner, som att du kan klicka på ett telefonnummer i ett mejl eller på en webbsida och få appen att ringa upp det numret direkt med ett klick bara. Lätt kopplat till telefonappen finns ju även möjligheten att ringa videosamtal via Facetime för den som vill göra det och kontakta andra ios-användare.

För: Iphone (Facetime även i Ipad)

Plus: Du kan nå alla med ett telefonnummer

Minus: Kan bli dyrt

Skype

Den absolut största fördelen med Skype är antalet användare. Med Apples Face­time är du ju begränsad till att ringa endast till andra Appleanvändare, men Skype fungerar även till fler format vilket ökar antalet människor du kan nå. Skype fungerar också väldigt bra för videosamtal och gör att du kan se den du pratar med, även om du sitter med en gammal ios-enhet som inte får köra Facetime via mobilnätet. Som om inte det här vore nog kan du så klart även ringa vanliga tele­fonnummer förutsatt att du har laddat ditt Skypekonto med pengar och det kan det vara värt att göra. 

För: Iphone och Ipad

Pris: Gratis

Plus: Många att ringa till, bravideo- och röstkvalitet

Minus: Kräver nätuppkoppling 

Viber

Om man tittar på själva ljudkvaliteten har Viber mycket att lära, då det ofta kan vara svårt att höra den du talar med. Viber är istället bra av andra anledningar. Det är extremt lätt att komma igång med. Det är faktiskt så lätt och smart att man undrar vad som är haken. När du är igång ser du direkt vilka av dina vänner som har tjänsten och appen kan ersätta telefonappen, eftersom samtal till de som inte har Viber automatiskt slussas vidare som ett vanligt samtal. Bättre än röstsamtalen fungerar textmeddelanden och du kan även på ett smidigt sätt föra gruppkonversationer där alla i gruppen får allas meddelanden.

För: Iphone och Ipad

Pris: Gratis

Plus: Gruppchatt, gratis, enkelt

Minus: Saknar video, dåligt ljud

Rebtel

I utlandet är Rebtel en strålande ersättare till den vanliga telefoniappen, men det krävs att du tänker dig för. När du börjar skriva ett telefonnummer visar appen direkt vad det kommer att kosta dig att ringa det numret. Sedan behöver du egentligen inte bry dig om hur samtalet kopplas. Du behöver till exempel inte ha datauppkoppling utomlands för att kunna ringa. Då använder sig Rebtel istället av ett lokalt accessnummer och koppla samtalet vidare på bästa sätt. I utlandet bör du dock använda dig av ett lokalt kontantkort för att inte drabbas av oförutsedda avgifter.

För: Iphone och Ipad

Pris: Gratis

Plus: Kräver inte uppkoppling, bra utomlands

Minus: Kräver utländskt kontantkort