Sms, chat och Facebook samlat i mobilen

Det är inte lätt att sammanfatta Yahoos nya tjänst Oneconnect. Här samlas många olika kommunikationssätt så du i mobilen kan prata med kompisen oavsett teknik.

Publicerad Uppdaterad

När sociala nätverk som Facebook och Myspace är som populärast passar Yahoo på att binda ihop dem alla och göra dem tillgängliga i mobiltelefonen. Yahoo Oneconnect integrerar sms, Facebook, Flickr och chat i ett och samma mobilprogram.

På ett liknande sätt som Yahoo tidigare bundit ihop en rad tjänster till sin mobiltjänst Go har man nu lyckats samla många kommunikationssätt och samlat på en plats. Tanken är alltså att man ska kunna hålla koll på och kommunicera med sina vänner utan att bry sig om vilken teknik som används för kommunikationen. Är kompisen tillgänglig via Messenger pratar man där, när kompisen loggar av fortsätter diskussionen via sms.

Integrerat i Oneconnect finsn även de vanligaste e-posttjänsterna som Gmail, Hotmail och Yahoos egen mail

Yahoo Go har varit tillgängligt som javaprogram, men nya Oneconnect ställer högre krav på integration eftersom till exempel sms ska integreras.

- Lanseringen sker under andra kvartalet i år och då börjar vi med att lansera det här programmet tätare integrerat i Motorolas telefoner, berättar Gustav Söderström på Yahoo.

Han kan inte berätta när programmet finns för fler telefonmodeller, men låter påskina att det finns fler tillverkare som givetvis är intressanta.

När programmet finns tillgängligt ska det både finnas som en del i Yahoo Go och som fristående program till olika telefonmodeller.

Oneconnect erbjuder flera sätt att ta del av kompisarnas information. Man kan se en speciell persons kontaktkort där information om han eller henne samlas. Här finns till exempel aktuell Facebookstatus, senaste bilderna som laddats upp och annan information som gjorts tillgänglig. Man kan även välja att se en kronologisk rapport om vad kompisarna gör just nu, information som då hämtas från exempelvis Facebook.

Allt detta blir tillgängligt i mobilen och eftersom den erbjuder speciella egenskaper läggs till exempel aktuell position till med hjälp av närmaste mobilmast, via bluetooth eller med gps om telefonen har tillgång till det.

Den version som Gustav demonstrerar är visserligen inte fullständig och klar, men det ser onekligen mycket lovande ut. Kan Yahoo göra Oneconnect snabbare och bättre integrerat med telefonen än Yahoo Go kan det bli riktigt användbart.