Nytt chipset från Qualcomm

Snapdragon 636 ska ge billigare storskärmsmobiler

Snapdragon 845 sägs vara på gång redan nu.

Qualcomm har lanserat ett nytt chipset i mellanprisklass som har stöd för skärmar som täcker större delen av mobilens framsida.

Publicerad Uppdaterad

Det är väl kanske nästa års toppchipset vi väntar på att få höra om från Qualcomm, men nyheter inom mellanklasschipset är också välkomna. Snapdragon 636 är en uppdatering av Snapdragon 630 som kom i våras, ett chipset som sitter i flera mellanpristelefoner runt 4000 - 5000 kronor.

Den främsta nyheten är att chipsetet nu har fått stöd för skärmupplösningen 2160 x 1080 pixel, det vill säga skärmar som är dubbelt så höga som breda. Det är den typ av skärm som sitter i flera av de nya toppmodellerna såsom Samsung Galaxy S8, LG V30 och Huawei Mate 10 Pro. Det ger en skärmyta som täcker nästan hela telefonens framsida i stället för att ha dödytor ovanför och nedanför skärmen. Poängen är just att dessa är toppmodeller. Det har även dykt upp en del budgettelefoner med extra lång skärm, men i mellanprissegmentet har det saknats stöd från chipseten tills nu.

Snapdragon 636 har också fått sig en puff i prestanda, när Qualcomm bytt ut processorkärnorna från Cortex A53 till Kryo 260, vilket enligt dem ska ge en 40-procentig prestandaförbättring. Vi har annars lagt märke till att prestandan ökat rejält för toppmodeller de senaste två åren medan mellanprismodellerna har haft i stort sett oförändrad beräkningskapacitet.

Ytterligare en intressant detalj är att Snapdragon 636 ska passa kretskort gjorda för Snapdragon 630 och 660. Det gör det relativt enkelt för tillverkare att skapa nya telefoner med chipsetet när det börjar levereras i november. Vi kan därför vänta oss billigare mobiltelefoner med långt skärmformat, och det relativt snart.

Källa