Pixel 2 får Snapdragon 835

"Snapdragon 836 finns inte"

Snapdragon 845 sägs vara på gång redan nu.

Det har ryktats om att årets Pixelmobiler ska få ett nytt snabbare chipset än Qualcomms Snapdragon 835. Nu uppger flera källor att något sådant chipset inte existerar.

Publicerad Uppdaterad

Förra året lanserade Qualcomm chipsetet Snapdragon 820 till våren. Till hösten hade man trimmat tillverkningsprocesserna och kunde släppa den något snabbare uppdaterade Snapdragon 821, och de första mobilerna med det nya chipsetet var Googles Pixelmobiler. Förhandsrykten talade om att samma sak skulle ske i år, och att Pixel 2 därmed skulle få det nya Snapdragon 836.

Nu har dock XDA Developers och Android Police oberoende av varandra anonyma källor som med bestämdhet hävdar att Snapdragon 836 helt enkelt inte existerar, och att Pixelmobilerna får Snapdragon 835 som de flesta andra toppmobiler just nu.

Uppgiften förefaller trovärdig. Snapdragon 821 lanserades redan under sommaren förra året, och vi har inte hört ett pip ännu om Snapdragon 836 från tillverkaren Qualcomm. Snapdragon 835 blev dessutom försenad, och det är tveksamt om man skulle ha hunnit finjustera tillverkningsprocessen tillräckligt för att få ut en uppdaterad version av chipsetet till oktober. Än mer troligt är att man helt enkelt hoppar över det och satsar på att få ut nästa års toppchipset i god tid.

2014 lanserade Qualcomm Snapdragon 801 på våren och det uppdaterade Snapdragon 805 på hösten, men 2015 hade man bara ett toppchipset, Snapdragon 810. Även då förekom det många rykten om Snapdragon 815 och 818, med detaljerade specifikationer. De visade sig inte heller existera, men det är möjligt att de var tilltänkta i något skede.

Källa