”Ladda ned Shazam i stället”

Sony lägger ned sin musiktjänst Track ID

Sonys Track ID stängs ned för gott den 15 september.

Den 15 september slutar Sonys musik-identifieringstjänst Track ID att fungera. Och all sökhistorik går i graven med tjänsten.

Publicerad Uppdaterad

Ibland blir vissa tjänster så dominerande på ett område att man nästan glömmer bort att det finns alternativ. Shazam är ett sådant exempel när det gäller musikidentifiering. Men Sony var faktiskt på banan med en liknande tjänst redan 2005. Då lanserade man nämligen Track ID, som sedan hängt med och kommit förinstallerat på samtliga mobila enheter från den japanska elektronikjätten fram till de senaste telefonerna Xperia XZ och XZ Premium. Men nu läggs tjänsten ned.

Historiken försvinner

Det är ett lika plötsligt som oväntat beslut och vad som ligger bakom det hela är oklart. Men sannolikt kostar det helt enkelt för mycket att hålla tjänsten igång i förhållande till vad den genererar. Den 15 september upphör Tack ID att fungera, och den som ofta går tillbaka för att kolla sin historik gör bäst i att kopiera informationen. Historiken försvinner nämligen annars obönhörligen. Det finns – åtminstone i nuläget – inget enkelt sätt att överföra informationen heller. 

Rekommenderar Shazam

Sony rekommenderar själva sina användare att byta till Shazam, och inkluderar till och med en länk till appen direkt i meddelandet om nedstängningen av Track ID. Shazam är för övrigt klart överlägset Track ID på alla tänkbara sätt, så det finns egentligen ingen anledning att sörja.

Källa