Mer än bara e-bokläsare

Sony släpper e-pappers-platta på 13,3 tum

Vad sägs om en monokrom surfplatta på 13,3 tum? Sony tycker hur som helst att det är en alla tiders fin idé.

Säger man e-ink eller e-papper tänker de flesta sannolikt på e-bokläsare. Men Sony kämpar på för att bredda användningsområdet för tekniken och släpper nu en surfplatta modell större på temat.

Publicerad Uppdaterad

Bland e-bokläsare är e-papper eller e-ink standard. Teknologin erbjuder hög kontrast och ljusstyrka och det monokroma konceptet är vilsamt för ögonen, vilket gör det perfekt för långläsning. Den som använt tekniken någon gång vet att upplevelsen i stora drag påminner om att läsa en riktig tidning eller bok snarare än att titta på en skärm. Men Sony tycks vilja bredda användningsområdet för e-papper och har nu släppt en produkt med e-papper, som inte är att betrakta som en klassisk e-bokläsare. DPT-RP1 heter enheten, som har en skärmstorlek på hela 13,3 tum och kommer med en styluspenna, som man kan använda för att göra anteckningar direkt på skärmen. Det är faktiskt inte Sonys första produkt av det här slaget, utan en uppdatering av produkten DPT-S1. 

Högre upplösning
DPT-RP1 hade en upplösning på 1 200 x 1 600 pixlar, medan den nya enheten för 1 650 x 2 200 pixlar. Plattan går förstås att använda för att surfa på nätet, men det är inte det primära användningsområdet. Tanken är att den ska vara det perfekta valet för den som vill redigera dokument på en skärm. Dn saken avspeglas också i priset, som ligger på 700 dollar eller motsvarande 6 350 kronor. I nuläget finns plattan enbart att köpa i Japan, och huruvida det finns några lanseringsplaner för andra marknader är oklart.