Sony Xperia Touch

Sonys projektor Xperia Touch i butik

Sony har börjat sälja sin projektor som förvandlar bordet till en pekskärm. Xperia Touch finns nu i ett fåtal svenska butiker.

Publicerad Uppdaterad

Den är inte billig, Sonys projektor Xperia Touch. 15 000 kronor får man betala för att få en egen, men så är samtidigt tekniken rätt så innovativ. Du placerar projektorn på ett bord eller på golvet och då projicerar projektorn, som kör Android, apparna du startar direkt på golvet eller bordsytan som samtidigt blir en pekkänslig yta. Apparna är vanliga Androidappar du laddar ner från Google Play, förslagsvis appar som är anpassade för surfplattor eftersom det fungerar bäst. På det här sättet kan du alltså rita, spela spel och så vidare genom att röra direkt på bordsskivan. Vi har tidigare testat en inte helt färdig version av projektorn och då bland annat fastnat speciellt för en pianoapp som visar ett klaviatur och helt enkelt låter dig spela. För att bilden ska bli bra på bordet behöver du dra för gardiner eller persienner en del, men bordsytan behöver inte vara vit för att det ska synas bra.

Sony Xperia Touch förvandlar alltså plana ytor som vägg, bord eller golv till en pekskärm på upp til 23 tum. Projektionen anpassas så att bilden blir rak även när vinkeln mellan projaktor och den projicerade ytan förändras. Projektorn har inget simkort, men i grunden är den ungefär som en surfplatta, så i appväg har du allt du hittar i en vanlig androidplatta med allt vad det innebär av spel, filmtjänster, webbläsare och så vidare.

Filmen nedan har Sony själva gjort för att visa på olika användningsområden.

Sony Xperia Touch har en begränsad distribution, men Sverige är en av ett fåtal länder och här finns projektorn förutom i Sonys egna webbutik även hos Webhallen och Elgiganten.