Iphone 6 Plus och 5S

Spara batteri och stryp processorn

Bilden är tagen från Macrumors.

Ios 9 kan sänka telefonens prestanda med cirka 40 procent i energisparläge.

Publicerad Uppdaterad

Ett prestandatest som gjordes av Macrumors med Iphone 6 Plus och 5S visar effekten av energisparläget i Ios 9. Medan 6 Plus först fick 1606 Geekbenchpoäng nådde den endast 1019 poäng när läget var aktiverat. Värt att ha i åtanke är dock att Ios 9 fortfarande bara har släppts i betaversion och att vi inte vet exakt hur telefonen kommer att fungera när den släpps.

Förutom att sänka prestandan så stänger läget även av automatisk hämtning av nya mejl, nedladdning, bakgrundsappar, rörelseeffekter och animerade bakgrunder. Nedladdningshastighet är också begränsad. Apple säger att det hela ska resultera i cirka fyra timmars extra användning, något som är svårt att bekräfta då operativsystemet fortfarande som sagt är i betastadiet. Än så länge klagar användare dock mest på sämre batteritid, något som dock lär ha med just betan att göra och lär förbättras fram tills släppet till allmänheten i höst.

Att telefonen är i energisparläge indikeras av att batteriikonen blir gul. Läget aktiveras manuellt genom inställningar för batteriet eller genom en popup-ikon som dyker upp automatiskt när telefonen har 10 eller 20 procent laddning kvar.

Förutom batterisparande genom gula batteriikoner så menar Apple även att telefonen bär på nya funktioner som ska minska batterislukandet. En sak som står på förhandsvisningssidan för operativsystemet är att ljussensorerna hjälpa telefonen att veta om den är nedåtvänd eller inte. Därifrån avgör telefonen om aviseringar ska lysa upp skärmen eller inte.