Namntvist i Google Play-butiken

Spelet Rumble blir Ruzzle efter namnkupp

Nu byter succéappen Rumble namn till Ruzzle för att skydda sitt varumärke.- Vem som helst kan kan kalla sin app vad som helst i Google Play. Om man inte har ett varumärkesskydd kan man inte skydda sitt namn, säger Daniel Hasselberg från MAG Interactive till Mobil.se

Publicerad:

30 jul 2012 - 10:35

Uppdaterad:

30 jul 2012 - 10:35

Svenska ordspelet Rumble har rönt stora framgångar i flera länder. Men inför en fortsatt internationell lansering i bland annat USA, väljer nu företaget att döpa om sin app till Ruzzle. Detta för skydda sig från att andra utvecklare skapar appar med snarlika namn.

- Ett namnbyte är en svår grej. Alla tycker att Rumble är ett bra namn, men nu får vi ett namn som vi vet att vi kan storsatsa med, säger Daniel Hasselberg, en av grundarna till MAG Interactive, som ligger bakom Ruzzle.

Spelet Rumble släpptes till Ios i mars i år. Några månader senare upptäckte man att ett annat ordspel till Android hade bytt till ett liknande namn för att rida på MAG Interactives framgångsvåg. Enligt Daniel Hasselberg kunde de se att Androidspelet gick från förhållandevis få, till betydligt fler nedladdningar efter att de hade bytt namn i Google Play-butiken.

- Vi fick arga mejl från människor som laddat ner deras app, och sedan inte kunde hitta vänner som hade Ios-versionen av vårt spel, säger Daniel Hasselberg.

Men har det alltså inte gått att varumärkesskydda namnet Rumble?

- I så fall hade varumärkesskyddet varit förhållandevis svag, eftersom det funnits apptitlar med ordet Rumble i sedan tidigare. Ett sätt för större företag att klara sig undan detta är att släppa appar till Ios och Android samtidigt, men vi är ett ganska litet företag och hade inte möjlighet att utveckla två versioner av samma app samtidigt, säger Daniel Hasselberg.

App Store har lite andra regler när det gäller namn. Är det ett problem att Google Play är mer tillåtande?

- Nej, jag ser det inte som ett problem. Jag kan förstå att man valt först till kvarn-principen, säger Daniel Hasselberg till Mobil.se.

.

.

 

.