Smarta hemmet

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

 • Laurastar slår på stort under IFA och lanserar världens första uppkopplade strykjärn. Och nej, vi hajar inte heller poängen.

Namntvist i Google Play-butiken

Spelet Rumble blir Ruzzle efter namnkupp

Nu byter succéappen Rumble namn till Ruzzle för att skydda sitt varumärke.- Vem som helst kan kan kalla sin app vad som helst i Google Play. Om man inte har ett varumärkesskydd kan man inte skydda sitt namn, säger Daniel Hasselberg från MAG Interactive till Mobil.se

Publicerad:

30 jul 2012 - 10:35

Uppdaterad:

30 jul 2012 - 10:35

Svenska ordspelet Rumble har rönt stora framgångar i flera länder. Men inför en fortsatt internationell lansering i bland annat USA, väljer nu företaget att döpa om sin app till Ruzzle. Detta för skydda sig från att andra utvecklare skapar appar med snarlika namn.

- Ett namnbyte är en svår grej. Alla tycker att Rumble är ett bra namn, men nu får vi ett namn som vi vet att vi kan storsatsa med, säger Daniel Hasselberg, en av grundarna till MAG Interactive, som ligger bakom Ruzzle.

Spelet Rumble släpptes till Ios i mars i år. Några månader senare upptäckte man att ett annat ordspel till Android hade bytt till ett liknande namn för att rida på MAG Interactives framgångsvåg. Enligt Daniel Hasselberg kunde de se att Androidspelet gick från förhållandevis få, till betydligt fler nedladdningar efter att de hade bytt namn i Google Play-butiken.

- Vi fick arga mejl från människor som laddat ner deras app, och sedan inte kunde hitta vänner som hade Ios-versionen av vårt spel, säger Daniel Hasselberg.

Men har det alltså inte gått att varumärkesskydda namnet Rumble?

- I så fall hade varumärkesskyddet varit förhållandevis svag, eftersom det funnits apptitlar med ordet Rumble i sedan tidigare. Ett sätt för större företag att klara sig undan detta är att släppa appar till Ios och Android samtidigt, men vi är ett ganska litet företag och hade inte möjlighet att utveckla två versioner av samma app samtidigt, säger Daniel Hasselberg.

App Store har lite andra regler när det gäller namn. Är det ett problem att Google Play är mer tillåtande?

- Nej, jag ser det inte som ett problem. Jag kan förstå att man valt först till kvarn-principen, säger Daniel Hasselberg till Mobil.se.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Snapholes?

  Spectacles, Snapchats nya uppkopplade 130 dollars-solglasögon, lanseras som en ”rolig grej”. Men det kanske finns en större plan bakom den nya fokusen.

  27 sep 2016 - 13:38
 • Ios 10.0.2

  Utan uppdateringen kan kontrollknapparna på Iphones nya digitala hörlurar sluta att reagera.

  27 sep 2016 - 08:00
 • Klarsynt av Sony

  Sony Xperia XZ innebär en nyordning på flera sätt. Framför allt är det tydligt när vi tittar på kameran och på designen.

  27 sep 2016 - 06:34

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Genialiskt och idiotiskt

  I början av nästa år kommer man att kunna styra levande ljus med hjälp av mobiltelefonen.

  23 sep 2016 - 14:00
 • Snabbare?

  En ny funktion i Google Photos gör att man delar bilder direkt till personer istället för via tjänster som tidigare. Dessutom har den automatiska ”filmskaparen” fått en uppdatering.

  23 sep 2016 - 12:00
 • Hemligt?

  En konceptmobil utan traditionella knappar försvann lika snabbt som den dök upp. Men en video på konceptet hade hunnit hitta nya hem innan dess.

  23 sep 2016 - 10:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!