Utebliven ersättning

Spotify stäms på 1,3 miljarder av rockband

Spotify anklagas för att ha spridit copyright-skyddat material utan att betala ersättning för det. Nu stäms musikjätten på motsvarande cirka 1,3 miljarder kronor.

Publicerad Uppdaterad

Bakom stämningen står artisten David Lowery, som representerar rockgrupperna Cracke och Camper Van Beethoven.

Lowery anklagar den svenska musiktjänsten har att tillgängliggjort upphovsskyddat material från grupperna utan att ha betalat licenserna för det. 

Nu kräver man Spotify på en summa motsvarande cirka 1,3 miljarder kronor för att olovligen ha distribuerat sånger som bland annat "King of Bakersfield", "Almond Grove" och "Tonight I Cross the Border", skriver Billboard.

I stämningsansökningen som lämnades in till amerikansk domstol står det att Spotify har misslyckats med identifiera vilka som äger rättigheterna till låtarna.

Sofie Grant, Spotifys kommunikationschef i Norden, har kommenterat stämningen i ett mejl till sajten Breakit:

"Vi är fast beslutna om att betala låtskrivare och förläggare varenda öre. Dessvärre, speciellt i USA, så är den data som behövs för att bekräfta vilka som är de korrekta rättighetsinnehavarna antingen saknad, felaktig eller ofullständig"

Grant skriver vidare att i de fall det inte är tydligt vem där som äger rättigheterna, sätter Spotify av den royalty man är skyldig tills dess att man har kunnat identifiera låtskrivarna.

Hon uppger också att Spotify har ett nära samarbete med amerikanska upphovsrättsorganisationen National Music Publisher Association för att hitta bästa möjliga sätt att betala ut ersättningen man har ringmärkt åt rättighetsinnehavare.

Källa