Data

Storebror öppnar upp

Google har lanserat ett nytt verktyg där du kan se vilken data som företaget registrerar när det kommer till din mobilanvändning.

Publicerad Uppdaterad

På ”Min aktivitet” kan du se vad Google registrerar kring vad du gör på internet och i din mobiltelefon. Företaget påstår att den visar all information, men trots att man inte har något sätt att verkligen veta det, så är verktyget i alla fall efterlängtat ur ett transparensperspektiv. 

Vilken data som visas beror på vilka inställningar användaren gör. Det går att ta bort registrerad data men om det även försvinner från Googles servrar är inte helt klart. Google själva skriver ” You can permanently delete specific activities or even entire topics that you don’t want associated with your account” (Du kan permanent radera specifika aktiviteter eller till och med hela ämnestrådar som du inte vill ska vara associerade med ditt konto). 

Google påstår att all insamlad data är till för att förbättra företagets tjänster, samt din upplevelse när du använder dem. De nämner också att informationen även används för att styra vilken typ av riktad reklam som visas för dig. 

Vill du se vad du har gjort i Googles alla olika tjänster så kan du logga in på myactivity.google.com/myactivity för att ta reda på det.  

Källa