Svarade direkt i chatt

Svar på frågor om iOS, Iphone och Ipad

I vår chatt svarade Erik Mörner på frågor om iOS, Iphone och Ipad. Vilka är de bästa apparna för mig, vad händer när iOS6 kommer i höst, hur kan jag lösa problemet jag stött på är några exempel. Läs hela chatten med frågor och alla svar i efterhand här.

Publicerad:

29 jun 2012 - 15:34

Uppdaterad:

29 jun 2012 - 15:34

Problem med docx

Lasse H:

Vad har jag för fel inst. När jag inte kan öppna en bif. Fil : docx? Tack

Erik Mörner: Hej, nån inställning för att ställa in den möjligheten finns tyvärr inte men iOS ska kunna läsa den typen av filer. Det är ju Officeformatet som introducerades 2007. Enkla lösningar är att starta om enheten eller i värsta fall återställa den. Har du testat med andra docx-dokument? Kanske är det något speciellt med det här dokumentet, ett makro eller annat som ställer till det?

Flash någonsin i Iphone

AndersH:

Hej, Tror du att man någonsin kan förvänta sig att få Flash i iPhone? Vad är det som är haken egentligen?

Erik Mörner: Nej nu är det nog definitivt läge att sluta hoppas på Flash till IPhone och Ipad, det tåget har gått för länge sedan. Rent tekniskt är det säkert inga problem om viljan fanns hos både Apple och Adobe.

Bäst på Word, Excel och Powerpoint

Joakim:

Vilken är den bästa Office appen till iPhone/iPad? Kommer Microsoft släppa något till iPad?

Erik Mörner: Faktum är att vi just nu håller på med ett stort jämförande test av sådana appar och det är klart inom kort. Jag vill inte förekomma det resultatet, men jag skulle gissa att det står mellan Apples egna iWork (Keynote, Pages, Numbers), Quickoffice Pro och  Smartoffice 2.

Ipad 2 eller den nya Ipad

Ricky:

Hej. Är de värt att köpa iPad 2 nu?

Erik Mörner: Jag tycker nog när jag tittar på Apples butikspriser att skillnaden i pris mellan nya Ipad och Ipad 2 är lite mindre än den borde vara. Det man får extra i Ipad 3 är ju dels skärmen och sedan löftet om fler kommande uppdateringar av operativsystemet. Äldre modeller blir ju efter ett tag utan uppdateringar. Jag hade nog om möjligt lagt de extra hundralapparna på senaste modellen. Skulle dock inte säga att Ipad 2 är ett dåligt köp.

Ingen uppdatering

Erik T:

Hej Jag undrar varför inte iPad 1 får nya ios6

Erik Mörner: Vissa av funktionerna kan säkert vara lite för krävande för den, men huvudorsaken är nog helt enkelt att Apple vill att du ska byta upp dig till en ny Ipad.

Detaljer om Apples bilnavigering

Conny:

Apple kommer ju med son egen röstnavigering i och med ios6 lanseringen. Har man fått något svar på om den kommer vara gratis precis som Androids variant? Blir det bara iPhone 5 som får det eller kommer alla stackare med 4s också få dela glädjen. Skulle även vara roligt att se någon form av nerladdnigsbara kartor som man kan spara på telefonen om man som i Sverige saknar täckning lite här och var.

Sist men inte minst tror du kartorna kommer bli lika bra som på Android med Google maps som ju tordes vara dom mest omfattande kartorna idag?

Erik Mörner: Ja den ska vara gratis och inte innebära några extra kostnader än datatrafiken då. Röstnavigeringen fungerar i Iphone 4S och senare är det sagt. Tyvärr verkar det dock inte finnas någon möjlighet att använda det i offlineläge. Nokias kartor som är webbaserade kan man däremot välja att ha för offlineanvändning, det kan ju vara värt att kolla och det funkar för Iphone. Adressen du trycker in i Safari är då http://m.maps.nokia.com Kartorna som de är i iOS 6 är i varje fall som de ser ut idag sämre än Google Maps. Framförallt saknar de många detaljer om företag, restauranger och allt annat Google lagt till. En fördel är dock funktionen när man söker efter en adress. Då får man up fröslag samtidigt som man skriver, precis som på en fristående gps-enhet. Jag antar att det är Tomtoms förtjänst, de samarbetar ju med Apple kring kartorna i nya iOS 6.

Gratis bilnavigering

Natalie:

Vilken är den bästa gratis gps appen till Iphone?

Erik Mörner: Det finns inte så väldigt många att välja mellan, men Waze är en bra gratisapp med lite fler funktioner. Nokias webbaserade kartprogram som du hittar på adressen http://m.maps.nokia.com är också bra och värt att rekommendera.

Lansering

iPhone 4:

Vet ni ungefär vilket datum det släpps? Kanske nån gång i juli?

Erik Mörner: Jag antar att det är nästa Iphone du talar om och då tror jag mer på ett lanseringsdatum under oktober i höst med försäljnignsstart ett par veckor senare. iOS 6 ska släppas i höst säger Apple.

Kopiera bilder

Lars-Erik W:

Kan jag på något sätt kopiera från iPhone till iPad mina apps med befintliga

Kataloger Så jag kan ha samma kataloger i båda?

Erik Mörner: Nja. Du kan ta en säkerhetskopia på hela din Iphone och sedan göra en återställning och konfigurera din Ipad från början utifrån säkerhetskopian av din Iphone. Det är ju ingen regelrätt kopiering, men det går i alla fall att göra på det viset.

Väntar på femman

Os:

När kommer ut iphone 5? vilka förbättringar har den än 4s?

Erik Mörner: Vi gissar på att den dyker upp i oktober som föregångaren och då ryktas det om att den kan få aluminiumbakstycke, NFC och en större skärm i 16:9-format.

Begagnatköp

Lucas H:

Hej! Jag har några frågor angående köpråd av en iphone 3G.

* Är det värt att köpa en begagnad iphone 3G för typ 400:tycker du-?

* Kan jag uppdatera den till ios 6 när det släpps?

* Är en begagnad iphone 3g lika bra som den samsung galaxy mini jag har just nu?

* Är det helt ""ute"" att ha en begagnad iphone 3g ?

Erik Mörner: Ja det tycker jag verkar prisvärt. Den går inte att uppdatera till iOS 6. Det är iOS 4 som gäller för Iphone 3G, så den kan alltså inte använda till exempel iMessage som kom i iOS 5. Ja, jag skulle säga att Iphone 3G kan mäta sig generellt med den telefon du nämner, men det beror ju mycket också på vad för funktioner du tänker på och använder mest. Iphone 3G är nog inte den telefon som är mest "inne", men för 400 kr ska man nog inte heller förvänta sig det.

Repeterad ingress

Martin:

Vilken app är bäst för mig? Vad händer när IOS kommer i höst? Hur kan jag lösa problemet jag stött på? Hoppas att ni kan svara på mina frågor.

Erik Mörner: Hej Martin, du verkar vara nyfiken på Iphone och appar och iOS 6 och att du dessutom läst ingressen till vår chattinbjudan och inspirerats av den. Wikipedia-appen skulle kanske vara bra för dig. Där kan du få svar på en massa olika funderingar. Har du något specifikt problem får du gärna återkomma så ska vi försöka hjälpa dig att lösa det :)

Flytta bilder

Robin:

Hur får jag på enklaste vis över hela mitt bildbibliotek (ca7000 bilder) från min Windows PC till Ipaden?

Erik Mörner: Du installerar Itunes i datorn, berättar för Itunes var bilderna ligger på din dator och väljer sedan att synka över alla till paddan.

Uteblivna updateringar

Malte89:

Hej! Hörde att alla funktioner i iOS6 inte kommer fungera med en iPhone 4?

Vilka kommer att fungera? Om ni inte vet så skriv gärna en artikel när ni vet! :)

Erik Mörner: 3D-läget (Flyover) i nya kartappen samt navigering med röstinstruktioner funkar bara i Iphone 4S och inte i fyran. Facetime videosamtal via mobilnätet fungerar också bara på Iphone 4S och inte på Iphone 4 som fortsatt bara kan köra Facetime via wlan-uppkoppling.

Skärmen i Iphone 5

Daniel:

Om iPhone 5 kommer ut blir iPhone 4 utebliven av uppdateringar senare.. Om iPhone 5 har 4.8 tums retina skärm hur stor blir ppi?

Erik Mörner: Iphone 4 har ju fått uppdateringar i form av iOS 5 och nu i höst iOS6. Vi märker redan nu att ett par av de mest intressanta uppdateringarna i iOS 6 går IPhone 4 förbi och om Iphone 4 alls får ta del av ett kommande iOS7 blir det säkert i väldigt begränsad omfattning. Din fråga om en tänkt retinaskärm på 4,8 tum kan jag inte svara på. Vi får nog vänta och se.

Ipad från USA

Gote Rosen:

Åker till New York i September och planerar att köpa lite Apple produkter. Förstår att jag inte kan köpa telefon där som fungerar i Sverige, kan man köpa iPpad och Apple TV och få dem att fungera i Sverige? Vänligen

Erik Mörner: Ja, det är inga problem. Se bara till att du får gsm-versionen av Ipad (eller wifi om du föredrar den). Det enda du behöver tänka på är väl att strömkabeln är amerikansk så du kan tvingas köpa en svensk sådan eller använda en adapter för att ladda här hemma. Tänk också på att skatt tillkommer på USA-priserna.

Importera Iphone

Gabriel:

Hej! Jag reser till USA i september och har planer på att köpa med mig en iPhone hem. Är det ngt speciellt jag borde tänka på eller känna till för att göra det? Säljs dom endast med abonnemang och är operatörslåsta? kan jag använda den i Sverige med 3?"    

Erik Mörner: Köper du en olåst Iphone 4S och ser till att du får GSM-varianten och inte den med cdma för Verizon så ska det vara fritt fram. Tänk dock på att det tillkommer VAT (moms) på amerikanska priser. De är beroende av stat och när jag köper en 16GB Iphone 4S i New York till exempel blir det i själva verket 706.60 dollar istället för det pris på 649 dollar som uppges.

Ipad 2 framöver

irlänsk gubbe:

Hej det här har jag undrat länge. Fråga 1. Hur länge ska Apple tillverka IPad 2 16gb? Fråga 2. Vilken platta är bäst Ipad 2 16gb eller Galaxy Tab 8.9?

Erik Mörner: Jag vet inte säkert, men man kan ju gissa att den finns kvar minst tills dess att Apple lanserar nästa Ipad-modell. När tidningen Mobil senast gjorde ett stort jämförande test av surfplattor så vann Ipad, mycket tack vare det överlägsna utbudet av appar som är anpassade till den stora skärmen.

Iphone 5 till julhandeln

Sture:

Om/När kommer iPhone5, är det bekräftat att den överhuvudtaget kommer under 2012 ?

Erik Mörner: Nej Apple bekräftar ju mer eller mindre aldrig något innan det är ett faktum. Däremot kan man med lite sunt förnuft anta att den kommer innan julhandeln precis som den gjort varje år sedan lanseringen. Sedan finns det ju indikationer från underleverantörer som även de tyder på en lansering i höst.

Internetdelning

Fredrik:

Hej, Har en ipad 2 med Telia 3G abonnemang. Vill använda den som hotspot men hittar inte den menyn under inställningar. Någonstans har jag hört att Telia spärrat detta. Hur ligger det egentligen till? FInns det annan mjukvara som kan göra den till en hotspot? Tack! MVH Fredrik

Erik Mörner: Internetdelning finns tyvärr bara på Iphone 3GS och senare samt på nya Ipad, inte på Ipad 2, så där har du förklaringen. Någon annan mjukvara som kan göra din Ipad 2 till en hotspot finns tyvärr inte.

Iphone 5

Herman Axtelius: Hej! När skulle ni tro att iPhone 5 släpps, tror ni att den släpps samtidigt i Sverige i så fall?

Erik Mörner: Jag skulle gissa att det blir som föregående år med en lansering i USA i oktober  med försäljnignsstart i Sverige några veckor efter premiären i USA, Storbritannien mfl länder.

Siri på svenska

Daniel: När kommer Siri på svenska??

Erik Mörner: Jag vet ju bara det Apple officiellt har sagt tyvärr, men där är inte svenska ett språk som dyker upp inom kort. Apple har ju gått ut med information om vilka nästkommande språk är som Siri ska utvecklas för och svenska är inte ett av dem.

Varför Ipad?

jocke: kan du ge några argument varför jag skulle köpa en ipad?

Erik Mörner: Nja, behöver du ingen så ska du inte köpa någon. De flesta som har Ipad använder den nog mest till att surfa på webben, istället för att sitta med en bärbar dator. Är det mest vanlig surf, Youtube och e-post man använder kan nog Ipad ersätta en dator i stor utsträckning.

Bluetoothstrul

Funky: Hur får jag att bluetooth fungerar mellan iphone 4s och den nya ipad? Dom vill inte koppla ihop sig. Och kan man airplaya mellan en iphone och ipad?

Erik Mörner: Tyvärr funkar varken det eller Airplay på det vis du beskriver. Internetdelning via bluetooth fungerar bara mellan Iphone/Nya Ipad och en dator.

.

.

 

.