Chatt med redaktionen

Svarade på frågor om Ipad Mini

Nyfiken på Ipad Mini och fjärde generationens Ipad, ja det var många av läsarna på mobil.se. Här kan du läsa redaktionens chatt där vi svarade på era frågor om Ipad Mini, men även andra frågor om Iphone, Ipad och appar. Ta chansen att läsa alla frågor och svar i efterhand.

Publicerad:

9 nov 2012 - 14:00

Uppdaterad:

9 nov 2012 - 14:00

Flera Facebook

Bosse Mjölby: tänker på att köpa en ipad mini, men kan min fru och jag ha varsin inloggning, ja så att jag slipper hennes facebook?

Erik Mörner: Hej, nej det går tyvärr inte. Ipad är dålig på att hantera fler än en användare. En nödlösning skulle kunna vara att till exempel en av er använder webbversionen av Facebook och den andra använder appen, så att ni separerar användande och inläggning, men det är ju långt ifrån smidigt.

Svensk Siri

Reidar S: När kommer Siri på svenska?

Erik Mörner: Sedan en tid tillbaka kan Siri hitta restauranger och annat även i Sverige, men jag håller med om att det är en stor nackdel att man måste prata engelska. När Siri kommer på svenska vet jag tyvärr inte. Apple har utökat Siri med ett par nya språk, men tyvärr är svenska inget som man pratat om då. I det här sammanhanget är nog tyvärr Sverige en för liten marknad för att vara prioriterad.

Nästa Ipad Mini

David: När kommer andra leveransen av Ipad mini?

Erik Mörner: Det beror på vad du menar med andra leveransen. Hur Apple sköter produktion och när man kan leverera pratar de inte så mycket om, men Ipad Mini har idag en leveranstid på två veckor om du beställer idag. Modellen med simkortplats ska börja levereras i slutet av november till de som beställde så fort bokningen öppnade.

Olika Ipads

Stivonka13: Har ipad3 vad är för skillnad på iPad 3 och 4?

Erik Mörner: Hej, det är inte så många skillnader, så det är nog ingen större mening med att uppgradera om man redan idag har en Ipad 3 (den som kallades Nya Ipad). Först och främst är det processorn som skiljer sig, den senaste Ipad (4:e generationen) har en A6X-processor. Värt att påpeka är att Apple slutade sälja Ipad 3 samtidigt som Ipad 4 kom, så det säger ju en del om hur lika produkterna är. Fortfarande säljs dock Ipad 2 och så klart nya Ipad Mini.

Miljoner per månad

janbanan: hur många iphone5 säljs det i värden per månad?

Erik Mörner: Hej, det varierar ju en del, men enligt Apples senaste kvartalsrapport sålde de 26,9 miljoner Iphones under juni till september i år. Iphone 5 började ju säljas i slutet av den perioden. Räknat per månad blir det alltså ungefär 6,75 miljoner Iphones.

Små appar i skärmen

Susanne:

Hur ser det ut när man startar en IPhone-app i Ipad Mini?

Erik Mörner: Det fungerar exakt som när man gör det i en stor Ipad. Iphone-appen, om den inte rä anpassad till Ipad visas i en liten ruta i mitten av skärmen. Om man vill kan man dubblera storleken, emn då ser man mycket tydligt pixlarna och dessutom blir ju knappar och annan navigering väldigt stor. Det är helt enkelt inte så anävndbart, men går om man måste.

Hur dålig är skärmen?

Challe:

Visst har inte Ipad Mini Retina-skärm?

Erik Mörner: Nej, precis det saknar den. Upplösningen i pixlar är precis samma som Ipad 2, men inte i Retina-klass. Jag tycekr kvalitetskillnaden inte märks så mycket om man ser på bilder eller film, men ska du läsa så är det mer ansträngande på Ipad Mini än på en retinaskärm.

Antivrus till en Ipad?

Daniel: Har just köpt en IPAd och det ska bli spännande att testa Ios. Hur ska man tänka om antivirus. Appar som laddas ner ska ju vara testade. Funderar på ett antivirusprogram. Vad säger ni? Jag surfar aldrig på suspekta (Porr våld eller annat). Men ibland kan man få upp lite konstiga grejer när man surfar runt. Vad säger ni om detta?

Erik Mörner: Hej Daniel. Det enkla svaret är att du inte behöver tänka på antivirus. Det mer komplexa svaret är att det helt enkelt inte går att göra antivirusappar till Ios, eftersom appar inte har tillåtelse att göra så avancerad integrering med operativsystemet som ett antivirusprogram skulle kräva. Samtidigt kan det finnas säkerhetsluckor i Ios. Det var till exempel möjligt att jailbreaka sin enhet genom att klicka på en länk i webbläsaren beroende på en säkerhetslucka i hanteringen av pdf-filer i Ios. Det kan alltså vara bra att trots att Ios är säkert vara på sin vakt. Appar kollar Apple, som du själv säger, så de ska inte kunna ställa till problem. Jämfört med en dator kan du vara väldigt mycket säkrare med en Ipad.

Blockera samtal

Peter: Finns det eller kommer det komma nån funktion/app för att kunna blockera inkommande sms/samtal från enskilda nr på Iphone. Finns vissa program som tex Iblacklist men funkar ju bara om iphonen är jailbreakad vilket inte är aktuellt för min del.

Erik Mörner: Hej, nej någon sådan funktion finn inte och appar kan egentligen inte blockera samtal, så man måste hoppas på att Apple utvecklar en sådan funktion. Det finns dock kryphål. Det finns appar som skyddar dig från telefonförsäljare, men de gör det genom att de lägger till en post i din adressbok innehåller ett stort antal kända nummer från telefonförsäljare. När de sedan ringer dig kommer telefonen ringa som vanligt men i skärmen står det till exempel "Blockerat av Truecaller". 

Välja Iphone

Gunnar Linköping: Hej! Funderar på att uppgradera till iPhone 4S eller iPhone 5. Har idag en iPhone 4, funkar bra men är 2 år gammal. Vilken skulle ni föreslå? Om man tittar på hårdvara och pris. 

Erik Mörner: Hej, faktum är att jag redan till ett par bekanta har rekommenderat Iphone 4S framför Iphone 5. Jag tycker inte skillnaden mellan de två modellerna är särskilt stor och Iphone 4S kan man hitta riktigt prisvärt nu.

Vänta på Ipad Mini 2?

Carl: När kommer nästa uppdaterade version ut? Är det värt att vänta?

Erik Mörner: Jag kan ju inte svara på det säkert, men ryktena säger att en Ipad Mini med retinaskärm skulle kunna komma om ett knappt år. Om du tycker retinaskärmen är viktig ska du nog snarare titta på den fjärde generationens Ipad redan idag, ett år är ju trots allt ganska lång tid. 

Vilken platta är bäst?

pelleb: Vilken är bäst Ipda mini eller Nexus 7

Erik Mörner: Visst är det Nexus 7 som är den tydligaste konkurrenten till Ipad Mini. Det gjorde om inte annat Apple tydligt i presentationen av Ipad Mini där man flitigt jämförde med Google platta. Största skillnaderna som jag reagerat på är apparna, att Ipad Mini redan från start kan göra alla appar som är gjorda för Ipad. Den andra stora skillnaden är ju så klart priset, där Ipad Mini är klart dyrare. Vilken som är bäst handlar ju mest om vad du prioriterar.

Virus och plattval

Oteknisk människa: Hej! :) Skulle vara tacksam om ni på redaktionen och/eller ni i kommentarsfältet kunde besvara på följande frågor:

1. Finns det virus och liknade skadligheter till ipad och iphone när det gäller appar?

2. Är ipad och iphone säkrare att surf med än andra produkter som har andra OS  ( med surfa menar jag alltså youtuba, kolla mailen etc... jag syftar alltså inte på att skaffa appar och deras appbutik :)  )? 

3. Är ipad mini mindre prisvärd än nexus 7?

4. Kan man ringa med ipad mini? Ps. Jag är ny på smartphones och surfplattor, så förklara gärna ingående :) Jag hade tänkt att köpa min första smartphone och /eller surfplatta snart, men vet inte ens vilket OS som är bäst, eller rättare sagt, vilket som passar mig bäst :) Jag bryr mig mest om säkerhet och integritet, men tänker också på priset.. Jag ger gärna inte för mycket, men vill samtidigt inte vara dum-snål, jag ger gärna lite extra ifall produkten är prisvärd ( =alltså ger mycket mobil/surfplatta för pengarna) Tack på förhand :)

Erik Mörner: Hejsan, vi tar ett svar i taget då.

1. Nej, inga regelrätta virus, men problem kan ju uppkomma ändå, till exempel har det funnits säkerhetsluckor i webbläsaren och man kan ju drabbas av att någon kommer åt lösenordet och gör otillåtna köp i Appstore.

2. De mest uppmärksammade säkerhetsriskerna idag är appar som gör andra saker än de säger att de gör och där är Android hårdast drabbat. Man ska aldrig klicka på länkar eller okända mail man inte vet var de länkar, men att läsa e-post eller titta på Youtube är i sig säkert oavsett plattform.

3. Om Ipad Mini är mindre prisvärd beror ju så klart vad du vill använda din platta till, men den är ju dyrare, så den måste vara betydligt bättre på det du vill göra för att anses prisvärd. 4. Med Ipad Mini kan du inte ringa vanliga samtal, men via program som Skype eller Apples Facetime för videosamtal kan du ringa om du vill det. Hoppas du känner att du fick svar, återkom med följdfrågor annars! Vänliga hälsningar Erik

Omotiverat dyr

Hebbe.L:

Hur bra är den, egentligen?Är den prisvärd?

Erik Mörner: Rent tekniskt är den inget prestandamonster, men jag uppskattar särskilt format och vikt och jag tycker att den fyller ett tydligare gap mellan bärbar dator och telefon. Det är en stor fördel att den är så bärbar och jämfört med konkurrerande 7-tumsplattor är apputbudet med anpassade appar en fördel. När det gäller priset tycker jag att Ipad Mini är omotiverat dyr.

3 eller 4

Undrande!!!!: Ipad 3 eller 4? Är det värt att lägga ca 500 kr mer för Ipad 4 32 G plattan jämfört med ipad 3 32 G?

Erik Mörner: Ja, jag skulle säga det, men det är en svår fråga att svara säkert på. Anledningen är att Apple gör nya funktioner tillgängliga endast frö de senare versionerna av sina produkter. När en ny version av Ios kommer får de äldre enheterna inte tillgång till alla funktioner. Det är av den anledningen jag skulle lägga några hundra extra för den senaste.

Mini med retina

Ricardo:

Kommer nästa iPad mini med Retina display? Om ja, köper jag nästa iPad mini.

Erik Mörner: Att näste Ipad Mini kommer ha en retinaskärm är ju en bra gissning, men jag vet lika lite fakta i ärendet som du tyvärr. Jag skulle dock bli mycket överraskad om Apple inte utvecklade den på det viset, särskilt med tanke på att de även lanserat allt fler datorer med högupplösta retinaskärmar nu. Ryktet säger ju att en Ipad Mini med retina kan dyka upp någon gång om ett knappt år. Så det handlar om hur länge du vill vänta.

Glömd GPS?

Richard Kristiansson: Hur kunde dom glömma GPS på Ipad mini?

Erik Mörner: Den är inte heltbortglömd. Precis som på vanliga Ipad finns GPS i den version som har simkortplats, men Ipad Mini som bara har wlan får nöja sig utan GPS och förlitar sig enbart på position via wlan.

Vad har man Mini till?

danen: vad kan man gör med den

Erik Mörner: Ja, jag har själv undrat ibland vad man egentligen har en surfplatta till för att ha mest nytta av den. I Ipad Mini har jag mest uppskattat mobiliteten i kombination med smidigt mejlläsande, nyhetskonsumtion, Netflix och andra liknande tjänster. Vikten gör att man enklare kan hålla Ipad Mini bekvämt utan att det blir ansträngande.

Apple eller Google

Ipad vs Nexus: Står och ska köpa surfplatta. Väljer mellan Ipad 4 och Nexus 10. Ser för och nackdelar med båda. Priset är ju detsamma kom jag fram till. Vilken skulle ni rekommendera framför den andra om ni fick välja?

Erik Mörner: Visst har båda två fördelar. Ipad ser jag som ledaren när det gäller apputbudet med appar anpassade för skärmen, men Android är ju ett öppnare mer flexibelt system som ger möjligheter Ipad inte tillåter. Jag har ännu inte testat en Nexus 10, så jag har svårt att råda dig kring ett köp innan jag gjort det.

Hur påverkar formatet?

Tess: Hur påverkar formatet på Ipad Mini vad man kan göra med den i praktiken? Jag menar, hur håller man den?

Erik Mörner: Jag hade, innan jag provat Ipad Mini tänkt att jag skulle kunna hålla den med båda händerna och nå hela skrivbordet på skärmen med bara tummarna. Det märkte jag att det inte riktigt gick. Inte heller kan jag på ett bekvämt sätt hålla den i en hand med hela handflatan mot plattans baksida som i reklambidlerna på Ipad Mini. Däremot uppskattar jag funktionen som gör att man kan hålla den i skärmen så att säga. När jag håller Ipad Mini på kanten mellan tumme och pekfinger är det ju lätt att komma åt skärmen med tummen eftersom det är så litet utrymme mellan skärmkanten och enhetens kant. Det gör dock inget, för om du bara vilar tummen på skärmen känner dne av det och ignorerar det. Det registreras alltså inte som ett skärmtryck. Riktigt smidigt och jag gissar att nästa stora Ipad också får mindre kant mellan enhet och skärmen. 

Knappast större knappar

Jonas: Hur har egentligen Apple lyckats med att förminska Ipad?

Erik Mörner: Om du menar själva skärmbilden så stämer det att skärmbilden är densamma som på Ipad 2, men mindre. Det betyder att varje grafisk detalj är mindre, så knappar är till exempel lite svårare att pricka, ikoner lite mindre och så vidare. Det är som trixigast i menyknappar i toppen på skärmen, när man ska gå tillbaka ett steg i till exempel inställningar, men jag upplever det ändå inte som ett stort problem.

Appar för kontantkortssaldo?

Telenorkontantkort: Hallå! Jag använder Telenor-kontantkort och hade tänkt fortsätta med det.. Det jag undrar är ifall man kan köpa appar för pengarna på kontantkortet? Om ja, kan man göra det utan att registera sig hos Telenor? Om man inte kan eller inte kan skaffa appar utan att registrera sig hos Telenor... hur ser det ut hos konkurrenterna? Alltså Google play och windos phones-appbutik? Ps. Jag ringer idag bara för typ 70 kr, så jag tänkte köpa appar för de övriga 80 kr ( jag laddar med Telenor fri 150 kr), så att jag slipper slösa de när det blir dyrare efter 30 dagar och går över till basprisplan ;) Ni andra här på sidan, får gärna också svara ;)

Erik Mörner: Hej, nej Google Play och Apples Appstore kräver båda att du kopplar ett kontokort till ditt appkonto och det finns ingen koppling till saldo på kontantkortet. I Appstore kan du om du inte vill använda kreditkort köpa presentkort och betala appar på det viset. Ett alternativ är dock appbutiken Appland, en svensk appbutik för Androidmobiler och där kan du välja att betala med mobilräkningen/via kontantkortet. 

Och med det måste vi avsluta chatten för idag, tack för alla bra frågor och trevlig helg. Har du missat vårt stora test av Ipad Mini kan du så klart läsa det direkt här på webben redan nu.

.

.

 

.