IoT

Telia testar uppkopplade bilar

Sense, Telias lösning för uppkopplade bilar, kommer att börja betatestas inom en snar framtid.

Publicerad Uppdaterad

Hans Dahlberg, global IoT-chef (Internet of things) på Telia, säger till Ny Teknik att ett hundratal personer jobbar med den nya uppkopplade biltjänsten Sense. Tanken är att nya Telia-tjänster inom vård, det uppkopplade hemmet och fordon ska omsätta över en miljard kronor under 2018. 

Sense, som presenterades i november förra året, är ett samarbete mellan Telia och andra företag, bland annat försäkringsbolaget Folksam. I samband med Sense avsåg Folksam att lansera en helt ny bilförsäkring där förare som håller sig inom hastighetsbegränsningarna kan få 15 till 20 procents lägre premie. Men försäkringen har inte introducerats än och försäkringsbolaget har tidigare sagt att det beror på förseningar i projektet. Enligt Ny Teknik säger Folksam nu att alla frågor hänvisas till partnern Telia. 

– Om Folksam sagt sig kunna testa tjänsten under våren får det stå för dem. Vi har lovat våra partners att de ska kunna leverera tjänsten 2016, och så kommer det också att bli. Under fjärde kvartalet, preciserar Hans Dahlberg för Ny Teknik.

På papperet verkar Sense ha en viss fördel när det gäller teknikbiten. Äldre bilar kan nämligen också kopplas till nätet via en dosa som placeras i bilens diagnostikport. Med den medföljande mobilappen kan användare bland annat se bilens gps-position och läsa körjournalen. I Sense-paketet ingår det även wifi i bilen.  

Källa