Annons

Hemtelefoni i din smartphone

Test: Panasonic KX-PRW110

Panasonics senaste premium DECT kopplar ihop den fasta telefonen med mobilen

Publicerad Uppdaterad

KX-PRW110 är en fast trådlös telefon som du kan koppla ihop med upp till fyra smarta telefoner. Anslutningen sker via din wlan-router hemma och i telefonen behövs gratisappen Smartphone Connect som finns till både Ios och Android. Hopkopplingen via appen gör DECT-enheten till en smartare hemtelefon, eftersom du kan ringa eller ta emot samtal i det fasta nätet direkt med din mobil. Det här kan, förutom att det är smidigt när du ändå har mobilen på dig, även vara billigare. 

Smarta funktioner med Smartphone Connect

Panasonic har inte snålat på funktionerna, utan till och med gått lite till överdrift. Navigeringen i telefonen liknar deras tidigare traditionella mobiler där du knappar dig fram till rätt menyalternativ.

KX-PRW110 har de vanligaste funktionerna som man kan räkna med i en fast telefon, exempelvis ringning, återuppringning, nummervisning, kortnummer eller visning av missat samtal (här med tidsanvisning). Extra funktioner som bjuds är många men i vissa fall lite svåra att komma igång med. 

Enkelt är det att ringa och ta emot samtal, såväl i telefonen som via mobilen, skicka sms via fasta telefonen, ställa in ett larm eller ringa interna samtal mellan de hopkopplade enheterna via funktionen ”Interkom”. Det är också lätt att överföra ett inkommande fast samtal till mobilen. Även funktionen ”Nattläge” är användbar och lätt att använda. Den handlar om att välja en tidsperiod under dagen då du vill kunna filtrera bort inkommande samtal helt eller välja längre intervaller mellan ringsignalerna. 

Vissa andra funktioner är tyvärr mer komplicerade att få att fungera, som Babylarm, som låter dig avlyssna ett rum då det rings ett samtal till basenheten när andra enheten hör ett ljud. Även trepartssamtal, där även externa nummer kan vara med, är en användbar funktion men den är något komplicerad att komma igång med. 

Design istället för användarvänlighet

Designmässigt har Panasonic satsat på en blandning av metall och plast som ger en känsla av kvalitet när man har telefonen i handen. Enheten är också diskret och tar mycket lite plats. Men designvalen innebär tyvärr även att Panasonic kompromissat med användarvänligheten. Telefonen är lite obekväm att hålla i vid längre samtal och de platta knapparna hårda att trycka ner. Då navigeringen av telefonens alltför många menyalternativ innebär många hårda knapptryckningar är det sannolikt att man försöker hålla sig till de allra mest basala funktionerna även på sikt. 

På samma sätt som själva basenheten brister tyvärr även appens gränssnitt vad gäller användarvänligheten. Koppla ihop den första smartphonen till basenheten är dessutom lite krångligt. Bra att veta är att alla funktioner som ingår i hopkopplingen av enheterna fungerar så länge du befinner dig inom räckhåll för ditt hemma-wifi-nätverk. Vissa funktioner, exempelvis skicka adressbokskontakter och bilder till fasta enheten erbjuds endast för Android-användaren. Appen är i övrigt rent grafiskt bättre optimerad för Android än för Iphone.

Fakta

Namn: Panasonic KX-PRW110

Typ: DECT 

Telefoni: Ja, via wifi, IP-telefoni och traditionellt

Mått handenhet: 47x153x35 mm

Mått dockningsstation: 116x31x92 mm

Vikt handenhet: 140 g 

Skärm: 2,2 tums TFT färg-LCD (QVGA)

Standbytid: 230 timmar

Taltid: Upp till 11 timmar

Operativsystem (app): Ios 5.0 eller senare, Android 4.0 eller senare

Tillverkarens hemsida: www.panasonic.se

Pris: 990 kronor

Betyg: 6/10