Lenovo Moto Insta-share Projector

Test: Så är Lenovos projektormodul

Det är en spännande idé. Om man inte kan bygga mobilskärmen hur stor som helst, varför inte komplettera den med en projektor som ger gigantisk bild? Den lösningen har för- och nackdelar.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
5/10
Batteritid
Ljusstyrkan

Det finns flera tydliga fördelar med projektorn du kan fästa på Moto Z och därmed blåsa upp bilden på upp till 70 tum. Att en projektor tar en sådan plats att man inte alltid vill ha den med sig löser ju Lenovo genom att det är ett tillbehör som du enkelt hakar loss, men ändå kan ha med dig relativt enkelt. Samma sak gäller batteritiden. En projektor med sin ljusstyrka drar väldigt mycket batteri, men eftersom projektorn här har ett eget batteri belastar det inte telefonens batteri. Därför är hela lösningen mer genomtänkt än de telefoner vi tidigare sett med inbyggd projektor.

Däremot dras de alla med en stor nackdel som har att göra med att de inte får dra alltför mycket batteri, vara dyra eller för den delen ta mycket plats. Ljusstyrkan är på 50 ANSI lumen, och om vi jämför det med mindre projektorer i ungefär samma prisklass som inte är speciellt bundna till en särskild mobiltelefon har de ungefär dubbelt så hög ljusstyrka.

Enklare än att prata lumen är att tala om hur bilden faktiskt blir i olika sammanhang. På en och en halv meters avstånd från en vit vägg får jag en bild som är 60 tum stor. Du kan med hjälp av ett stöd på själva projektorn vinkla telefonen och därmed projektorn och riktigt bra fungerar funktionen som automatiskt anpassar bildens proportioner så att den inte blir förvrängd. Skulle du vara missnöjd kan du även anpassa proportionerna under inställningarna för Keystone som det kallas. Det integrerade stödet gör att du enkelt kan ställa telefonen på ett bord och projicera i taket förutsatt att ljusförhållandena är de rätta.

Efter en stund drar fläkten i projektorn igång och skärmen på telefonen släcks för att spara batteri. Fläkten låter inte särskilt mycket inledningsvis, men efter ytterligare en stund drar den på ytterligare ett steg och upplevs till och med som störande. Med den och andra nackdelar blir alternativ som Google Chromecast och Apple TV mer intressanta.

Den kritiska punkten, som alltid med den här typen av begränsade projektorer är ljusstyrkan och därmed de begränsade användningsområdena. I dagsljus på kontoret lyckas vi inte ens mörklägga ett rum med persienner för att få en acceptabel bild. Det krävs i praktiken att du har ett helt mörkt rum för att du ska kunna få bra bild och då kräver visserligen Chromecast och Apple TV att du har en bildskärm, men resultatet blir betydligt bättre.

Betyg:
5/10

Lenovo Moto Insta-share Projector

Mått: 153 x 74 x 11 mm
Vikt: 125 gram
För: Passar enbart Moto Z
Bild: Upp till 70 tum, upplösning 854 x 480 pixel, 50 lumen ljusstyrka, kontrastförhållande 400:1
Batterikapacitet: 1100 mAh
Laddning: Micro USB-C eller via Moto Z som laddas med USB-C
Pris: 3000 kr
Batteritid
Ljusstyrkan