Nya fyrkärniga plattor från Toshiba

Toshiba Excite: Plattor på 7, 10 och 13 tum

Toshiba kommer med ett försenat påskägg. På tisdagen meddelade företaget att man kommer att släppa en helt ny linje av fyrkärniga Android 4.0-surfplattor under våren. Produktserien - som fått namnet Excite - består av plattor i storlekarna 7, 10 - häpnadsväckande 13 tum.

Publicerad Uppdaterad

För tid sedan kunde Mobil berätta att  Toshiba presenterat en ny 13-tums platta på en mässa i Bonn. Men vid den tidpunkten hade Toshiba egentligen inte mer än en prototyp att visa upp för omvärlden.

Nu har företaget gått ut med mer information om vad som är en helt ny linje av surfplattor - och vilka datum de kommer släppas på marknaden.

Produktlinjen har fått namnet Excite och utgörs av tre plattor i storlekarna 7, 10 och 13 tum. Alla plattor ska köras på Android 4.0 - även kallat Ice Cream Sandwich (ICS) - och utrustas med fyrkärniga Tegera 3-processorer, skriver sajten ars technica.

I övrigt kommer alla plattor ha ett lagringsminne på 1 GB. Det finns ännu inga uppgifter om hur stort inbyggt minne plattorna har, men en kvalificerad gissning säger det kan handla om storlekar från 16 GB för minsta 7,7-tums plattan, till 32 GB för storebror på 13 tum.

Plattorna ska utrustas med en kamera på 5 megapixel, samt en frontkamera på 2 megapixel.

De två större plattorna - på 10 och 13 tum - kommer vara utrustade med minneskortsplatser för SD-kort. Den mindre 7,7-tums plattan har istället plats för microSD-kort.

Tidiga uppgifter om Toshiba Excite 13 har även gjort gällande att modellen kommer vara utrustad med en inbyggd tv-mottagare - med en utdragbar teleskopantenn.

Hur är det med datatrafiken då, tänker ni kanske. Kommer plattorna ha LTE-teknik inbyggt? Tyvärr inte. Enligt källor kommer man endast kunna surfa på Toshiba Excite-plattorna via Wifi.

När det gäller mått kommer värstingmodellen Toshiba Excite 13 att väga cirka 900 gram, vara 10, 2 millimeter tjock och ha en upplösning på 1600 x 900 pixlar. Batteritiden ska enligt Toshiba ligga på imponerade 13 timmar.

Den aningen mindre Toshiba Excite 10 kommer ha en upplösning på  1028 x 800 pixlar och ha 10 timmars batteritid.

I nuläget finns det inga specifikationer tillgängliga när det gäller Excite-seriens minsting på 7 tum, men vi lovar att återkomma så snart vi vet mer.

Priset då? Enligt sajten ars technica kommer Excite 7,7 ligga på motsvarande cirka 3 400 svenska kronor för minsta 16GB-modellen. Tittar vi på stora Excite 13 kostar den motsvarande cirka 4 430 svenska kronor för 32 GB-modellen. 

Enligt Toshiba kommer Excite 10 släppas den 6:e maj, och sedan att följas av Excite 7,7 och 13 den 10:e juni.

Mobil har varit i kontakt med Toshiba, som meddelar att Excite-serien kommer att få namnet AT när den når Europa. Det finns dock ännu inget datum för lansering på våra breddgrader.