Annons

Ny serie

Tre nya från HTC

Tre nya telefoner fick vi se från HTC i kväll som därmed leder lanseringsligan i Barcelona så långt.

Publicerad Uppdaterad

One, så heter HTCs nya serie av androider. Serien innehåller tre modeller. Först de lite lyxigare X och S och sedan den billigare, ganska skamlösa hyllningen, till företagets tidigare succémodell Legend. Den största yttre skillnaden på de båda toppmodellerna X och S är valet av material. X är gjord i en lite lyxigare plastvariant och med en ny typ av tunnare Gorillaglas som HTC hävdar är lika tåligt som föregångaren. S är däremot gjord i aluminium som behandlats för att få en speciell ytfinish och här har HTC utnyttjat de extra millimetrarna från de nya gorillaglaset till att göra sin tunnaste telefon hittills. S är 7,9 millimeter tjock och känns riktigt smäcker. Men skillnaden storleksmässigt mot X är egentligen inte speciellt stor.

One X presenteras som huvudmodellen i serien och är HTCs första med fyrkärnig processor av typen Nvidia Tegra 3. Varje kärna är klockad i  1,5 GHz. Processorn mobilen har dessutom en grafikenhet med tolv olika processorkärnor. One X har en 4,7 tums skärm med upplösningen 720p. HTC planerar också att släppa en LTE variant av One X. Den ska baseras på en plattform från Qualcomm i stället för den ursprungliga från Nvidia.

S är på pappret lite enklare än X. Först och främst har den en processor med två kärnor i stället för en med fyra. Sedan är skärmen mindre, 4, 3 tum. Materialvalet och att S fått Amoledskärm i ställd för en vanlig LCDgör ändå att den känns lite mer exklusiv än storebror. 

Båda telefonerna har fått en bättre kamera än sina föregångare. HTC jämför i presentationen ganska oblygt med resultat från Iphone 4S. Och visst ser bilderna från One mycket bättre ut. Men det återstår att se hur bra kameran fungerar i praktiken. De bilder vi lyckades ta vid HTCs teststation gör den förmodligen inte rättvisa, men det verkar däremot ligga sanning i företagets påståenden om dess snabbhet. När vi testade kändes den riktigt snabb och HTC påstår att autofokusen bara ska ta 0,2 sekunder på sig.

För att förbättra bliderna har HTC också satsat på en sensor med större pixlar än vad som är vanligt i mobiltelefonen. Det borde leda till mindre brus och var ett trick som Nokia använde med framgång i sin N8 för något år sedan.

Legendhyllningen V fanns tyvärr inte på plats vid presskonferensen i annan form än en mockup, så den har vi inte haft möjlighet att känna på. Den ska dock precis som de två andra börja säljas redan i mitten av april. Några priser har HTC dock inte delat med sig av ännu.