“Liquid Morphium”

Turing släpper “ultrasäker” telefon

Ett stort fokus på säkerhet och ett stryktåligt samt vattentätt yttre.

Publicerad Uppdaterad

Grundfilosofin bakom telefonen ska vara säkerhet och tålighet. På hårdvarunivå ser säkerheten ut att främst innebära ett chip som är designat för kryptering, kallat Turing Imitation Key. När du ska överföra information eller logga in på olika sidor så sker själva krypteringen lokalt på chippet. Enligt företaget ska det här minska risken att bli utsatt för hackningsförsök. Dessutom ska användare kunna dela känslig informaiton så som kreditkort, biljetter och privata meddelanden utan att oroa sig för tredjeparter som lägger sig i.

Metallen ska vara starkare än stål och titan, till stor del på grund av att atomerna i metallen är tätt och slumpmässigt packade. Det som ingår i vad företaget kallar “Liquid Morphium” är enligt dem själva zirkonium, koppar, aluminium, nickel och silver. Några detaljer om metallen har de fortfarande inte velat gå in på, men de menar att detta kommer presenteras senare. I vanlig liquid metal ingår det ungefär 41 procent  zirkonium och 23 procent beryllium, sen är det ganska jämnt fördelat mellan titan, koppar och nickel enligt uppgifter från University of Wisconsin. Med andra ord ser det ut att finnas sanning bakom orden från Turing. Strukturen ska ge telefonen ett närmast glasaktigt utseende. Vissa komponenter ska också vara gjorda av plast, men det verkar inte gälla för större andelar. Vattentät ser telefonen ut att bli i vilket fall, med en IP-klassificering på x8. "X" innebär att telefonen helt enkelt inte har fått en klassificering där ännu och det är istället något som bör dyka upp längre fram.

Prisklassen till trots ser prestandan inte ut att orsaka några höjda ögonbryn. En 1080 pixel display på 5,5 tum, en bakre kamera på 13 megapixel och en främre på 8. Paketet drivs av en fyrkärnig Snapdragon 801-processor på 2,5 GHz och telefonen har 3 GB RAM. Livslängden borde dock vara tillräcklig med ett batteri på 3 000 mAh. 

Operativsystemet ska vara ett Android 5.1 Lollipop med företagets egenutvecklade gränssnitt över. Här finns heller inga detaljer att tillgå men med tanke på riktningen telefonen har tagit så räknar vi med ett flertal säkerhetsinställningar och funktioner specifikt utvecklade för Turing Imitation Key. 

Vid släpp så kommer telefonen att konkurrera med bland annat Silent Circles Blackphone 2 som är väntas presenteras officiellt senare i år. Priset på Turing Phone ska bli mellan 391 och 580 euro beroende på om man vill ha 16, 64 eller 128 gigabyte utrymme.