Annons

Note 4 och Note Edge

Två nya Galaxy Note från Samsung

Samsung lyckades överraska genom att lansera inte en utan två nya Note-modeller, där den ena hade en ny form av böjd skärm.

Publicerad Uppdaterad

Samsung lanserade som väntat en Galaxy Note 4, mindre väntat var att man dessutom lanserade en till Galaxy Note, Galaxy Note Edge.

Galaxy Note 4

Galaxy Note 4 har Samsungs karaktäristiska plastbaksida, men på sidorna finns för en gångs skull en metallram värdig en premiumenhet. Skärmen är en Super-Amoledskärm på 5,7 tum och har upplösningen 2560 x 1440. Chipsetet varierar efter marknad och är antingen ett fyrkärnigt Snapdragon 805 på 2,7 GHz, eller ett åttkärnigt Samsungchipset på 1,9 GHz. I vår del av världen blir det troligen det förra. Måtten är 153.5 x 78.6 x 8.5mm och vikten 176. Det är därmed en något tjockare, högre och tyngre mobil än Note 3, endast bredden är smalare. Arbetsminnet är 3 GB och lagringsminnet 32 GB.

Kameran är på 16 megapixel med optisk bildstabilisering, det vill säga i stort sett samma kamera som på Galaxy S5. Däremot har den fått en ny selfie-kamera på framsidan, med 3,7 megapixel och vidvinkel. Selfiekameran kan till och med ta panoramabilder för gruppfoton.

Pennan har alltid varit Note-seriens dragplåster, och har haft en närmast oöverskådlig mängd funktioner. Dessa har nu blivit ännu fler. Tanken är att man ska kunna använda pennan ungefär som en mus på datorn så mycket som möjligt. Dessutom har man justerat mjukvaran för att ytterligare göra så att pennan ska svara som en riktig penna beroende på vinkel och hur hårt man trycker. Nytt är till exempel ett kalligrafiläge.

Ytterligare en nyhet med Note 4 är ett snabbladdningsläge. Mobilen ska kunna laddas från tom till halv laddning på 30 minuter, mot 55 minuter för föregående modell. Mobilen har också fått stöd för LTE Cat 6 med hastigheter på 300 Mbit/s, men däremot har man märkligt nog gått tillbaka till USB 2.0, från USB 3.0 på föregångaren.

Galaxy Note 4 ska börja säljas i Sverige i oktober, och kostar då saftiga 7500 kr.

Galaxy Note Edge

Galaxy Note Edge ska bara säljas på utvalda marknader, och med tanke på att den inte nämns i den svenska pressreleasen lär inte Sverige vara en av dem. Det är synd, för det här är nog en av de mest genuint innovativa mobiler som lanserats i år.

Utöver att vara likvärdig Galaxy Note 4 har Galaxy Note Edge en böjd sjärm, men inte som på LG Flex eller Galaxy Curve en lätt krökt skärm, utan en böj i 45 graders vinkel på sidan. I praktiken innebär det att mobilen har en andra skärm på högersidan. Den används till diverse menyer som musikspelarkontroller, programväxlare, klocka om natten med mera. Man kan svepa mellan olika lägen, och funktionen är öppen för tredjepartstillverkare att utnyttja. Man kan få notifieringar på sidoskärmen samtidigt som man tittar på video på resten av skärmen.

Egentligen gör ju denna krökta skärm ingenting man inte hade kunnat göra på ena sidan av en vanlig platt skärm, men det blir förstås snyggare och elegantare med en böj på skärmen. Troligen är Samsungs kapacitet att producera den krökta skärmen än så länge begränsad, vilket är orsaken till att den inte hittar till Sverige. Vi hoppas ändå att den ska leta sig hit så småningom.

Ett första intryck av mobilerna kommer från vår utsände inom kort.