Ubuntu utvecklas

Ubuntu kommer till surfplattor

Det var inte bara HTC som hade nytt att presentera under gårdagen. Även Ubuntu kom med nyheter.

Publicerad Uppdaterad

Canonical har gjort sig kända tidigare för att utveckla linuxoperativet Ubuntu till mobiler i lite olika former. Igår meddelade de att de första telefonerna med Ubuntu kommer att släppas under 2014 och inte under sena 2013 som tidigare trott. Detta beroende på att operatörerna behöver mer tid för att testa enheterna. Men telefonerna fick stå lite i bakgrunden igår till förmån för surfplattor.

Igår presenterade Canonical nämligen Ubuntu för surfplattor. Systemet kommer att bygga på samma typ av svepgester som motsvarigheten för mobiler och redan från start kommer användaren att kunna lägga till flera användarkonton. Den funktion Canonical trycker hårdast på just nu är dock multitasking, där du ska kunna köra videosamtal från exempelvis Skype samtidigt som du surfar eller jobbar i något dokument. Samtidigt handlar det mycket om samspelet mellan telefon, platta, dator och TV och hur Ubuntu lirar med alla de plattformarna samtidigt, vilket visas i videon nedan.

Ubuntu för surfplattor kommer att släppas i en förhandsversion för utvecklare den 21:a februari och kommer då att kunna köras på Googles Nexus 7 och 10.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=h3>

Källa