Annons

Linuxmobiler

Ubuntu Touch officiellt nedlagt

Canonical, företaget bakom Linuxdistributionen Ubuntu, har meddelat att man lagt ned utvecklingen av sitt mobilsystem.

Publicerad Uppdaterad

Det fanns en tid då nya mobilsystem köade för att utmana Ios och Android. Förutom Windows 10 Mobile förstås hade vi Tizen, Firefox OS, Sailfish OS och, i den vågen även Ubuntu Touch.

Ubuntu Touch skulle vara en version av Linux som kunde köras på såväl mobiler som surfplattor och datorer och förverkliga drömmen om ett system för alla plattformar. Man utvecklade en rätt polerad produkt med en del intressanta ideer om hur man kunde använda pekgränssnittet på en mobilskärm. Däremot lyckades man inte få många mobiltillverkare att nappa, och de crowdfundingförsök för att göra egna mobila enheter slog inte heller väl ut.

Nu meddelar Canonical, företaget bakom Ubuntu, att man behöver satsa på de områden man växer inom, såsom servrar och molnplattformar, och därför omallokerar personal från projekt som är mindre inkomstbringande. Därför lägger man ner Unity8, plattformen som ligger till grund för Ubuntu Touch, och ännu ett mobilt systems saga är all. Det gäller även Firefox OS, medan Tizen och Sailfish OS lever kvar utan att ha fått något brett genombrott.

Källa