Ultraljuds-undersökning med mobilen

Nu är det möjligt att använda mobilen för att ta ultraljuds-bilder med mobiltelefonen - något som kan få stor medicinsk betydelse, inte minst i u-länder.

Publicerad Uppdaterad

Svenska Kiwok har tidigare uppmärksammats för en lösning där sensorer kopplade till mobiltelefonen mäter hjärtfrekvens, och rappererar informationen i realtid till sjukhusets övervakningsutrustning.

Nu kommer ytterligare en medicinsk framgång för mobil teknik. Det är den amerikanska tidskriften Science Daily som rapporterar om en ny lösning som tagits fram av Washington University.

Forskarna har utvecklat en usb-lösning där en strömsnål ultraljuds-kamera ansluts till en Windows-mobil via usb-brygga. Forskarna William D. Richard och David Zar säger till Science Daily att utmaningen har varit att bemästra energikonsumtionen, dataöverföringen och bildhanteringen så att ultraljuds-bilderna ska hålla fullgod kvalitet.

Enligt de två forskarna kommer den nya lösningen att betyda mycket för vårdmöjligheter i tredje världen.

- 70 procent av världens befolkning har fortfarande inte tillgång till medicinsk fotografering av det här slaget, säger forskarna till Science Daily.

David Zar är den som utvecklat programvaran i telefonen, medan William D. Richard har utvecklat själva ultraljuds-hårdvaran som ansluts till Windows-mobilen. Utvecklingen med att krympa ultraljuds-utrustningen är något som William D. Richard arbetat med under 25 års tid.

Redan idag finns särskilda portabla ultraljuds-apparater, men priset på dessa ligger runt 30000 dollar. Denna lösning kommer att dra ner kostnaden för en mobil ultraljudsutrustning till 2000 dollar, och samtidigt ge möjligheter att föra över bilderna till sjukhusets server via mobilt internet.

Nu pågår diskussioner om att göra fältstudier i tredje världen med den nya utrustningen tillsammans med forskare från Massachusetts Institute of Technology.

Källa