Avslöjas på Build-konferensen

Uppgift: Windows 10 sägs köra Android-appar

En analytiker med god insyn i Microsoft hävdar att man i veckan kommer att meddela att Windows 10 kommer att kunna köra Android-appar.

Publicerad Uppdaterad

Paul Thurrott, en analytiker med mycket gott kontaktnät inom Microsoft, skriver i ett blogginlägg att Microsoft i veckan kommer att meddela att Windows 10 kommer att kunna köra Android-appar på PC, surfplattor och i mobilen.

Det har ryktats att Microsoft har övervägt saken en längre tid, men nu ska man alltså ha beslutat sig för att göra slag i saken. I kväll klockan 18 hålls inledningspresentationen för Microsofts konferens Build, och där väntas tillkännagivandet komma.

Paul Thurrott själv är besviken på beslutet. Han tror att det blir dödsstöten för Microsofts nyss påbörjade satsning på Unified Apps. Varför utvecka appar för Windows 10 på dator och mobil när du med en annan plattform kan göra appar för Windows 10 på dator och mobil OCH Android? På längre sikt tror han att det blir slutet för Windows på mobilen, som riskerar att framstå som ett sämre sätt att köra Android-appar på.

Strategin med stöd för Android-appar på andra system har redan provats ett par gånger, framför allt av Blackberry, men även finska Jolla, och den kan inte sägas ha varit någon rungande succé. Ofta fungerar apparna lite sämre och är krångligare att installera, samtidigt som intresset att utveckla egna appar till systemet dör av. Detta är säkert fall som Microsoft analyserat, och om man verkligen planerar att införa stöd för Android-appar i Windows kan vi anta att man inte rakt av följer de modeller som tidigare företag använt utan har egna idéer.

Hursomhelst blir det, om uppgiften stämmer, en svår balansgång för Microsoft att få Android-appar i Windows 10 att framstå som ett försäljningsargument för systemet utan att samtidigt döda intresset att utveckla Unified Apps till Windows 10.

Vad tycker ni? Är det en bra eller dålig idé för Microsoft att införa Android-stöd i Windows 10? Kommentarsfältet är ert!

Källa