Hårda ord

Utvecklare: Android gjort för piratkopiering

Googles Android är i grunden designat för att främja piratkopiering, det hävdar en skotsk utvecklare.

Publicerad:

26 jul 2012 - 11:38

Uppdaterad:

26 jul 2012 - 11:38

Matt Gemmell är en skotsk utvecklare, främst för Ios och Mac. I en uppmärksammad bloggpost går han in hyfsat grundläggande varför han inte bekymrar sig om att utveckla appar till Android, helt enkelt för att systemet är designat för piratkopiering.

Det rör sig dock inte om fullt så mycket flamebait som det kan verka till en början. Han förklarar att han är utvecklare i första hand för att han gillar det, men även för att kunna göra tillräckligt mycket pengar på sitt intresse för att kunna ha det som huvudsakligt arbete.

Enligt hans mening tar Android skada av den öppenhet som är kärnan i systemet. Google och dess partners på mjukvarusidan och tillverkarna av enheter tar inte skada av detta, men utvecklare som försöker få betalt för sitt jobb gör det. Detta beror enligt Gemmell på att det är så pass enkelt att piratkopiera appar, helt enkelt genom att tanka ner piratkopierade appar till datorn och lägga över dem till telefonen för att slippa betala för dem. Det gör att han och många andra utvecklare inte ser Android som en tillförlitlig inkomstkälla på samma sätt som Ios, eller Windows Phone för den delen, och därför utvecklar de inte appar till systemet.

Han drar paralleller till utvecklarna bakom Dead Trigger, som kände sig tvingade att ta bort prislappen på sitt spel eftersom det piratkopierades i enorma mängder, trots ett pris på bara några kronor. Enligt Gemmell ligger inte problemet i priset, eller att det är speciellt svårt att köpa appar jämfört med att piratkopiera dem, utan för att det helt enkelt är alldeles för lätt att piratkopiera.

Har han rätt i sitt påstående? Kommentarsfältet är ert.

.

.

 

.