Blåsning

Världens billigaste mobil eller bara bedrägeri?

När det kommer till Ringing bells 35 kronors mobil så finns det anledning att tro att det ligger en hund begraven.

Publicerad Uppdaterad

I febuari lovade Ringing bells, det indiska företaget som påstår sig tillverka världens billigaste mobiltelefon, att det skulle skeppa 2,5 miljoner enheter av mobilen Freedom 251 innan slutet av juni. Snart därefter korrigerades siffran till 200000 och leveransdatumet flyttades fram fyra gånger, för att i slutändan hamna på 8 juli. Företaget påstår att de fått in 70 miljoner intresseanmälan och att 30000 personer redan har betalat för mobilen. Låter det för bra för att vara sant? Tyvärr verkar det inte bättre. Från de utlovade 200000 enheterna så ser det nu ut som att Ringing bells kommer att leverera noll. Fast företaget hävdar att det finns en lösning på problemet. I ett öppet brev till den indiska premiärministern ber Ringing bells VD Mohit Goel om 500 miljarder indiska rupee (cirka 63 miljarder svenska kronor) för att kunna leverera mobilen i händerna på 750 miljoner indiska medborgare.

”Vi kan komma att leverera fler enheter om vi får hjälp, eller så kan vi komma att inte leverera några alls. Vi fokuserar endast på att ge bort mobilerna gratis nu”, säger en representant för Ringing bells. 

De som mot all förmodan har fått ett exemplar av Freedom 251 upptäckte, efter lite bortskrapande av ”tipp-ex” på mobilens ovandel, att 251 egentligen är en Ikon 4 från den kinesiska tillverkaren Adcom. 

Man skulle tro att det offentliga avslöjandet skulle stoppa Ringing bells från att fortsätta sin ”verksamhet”, men så verkar inte fallet. För några dagar sedan presenterade Ringing bells två nya mobiler, Elegance och Elegant. På företagets bilder ser man att det rakt av har stulit låsskärmen från LG G5. Att Mohit Goel är fräck finns det ingen tvekan om, däremot så finns gott om tvivel när det kommer till allting annat som har med Ringing bells att göra.

Källa