Utan användarnas medgivande

Vanligt att appar spionerar

En genomgång av 101 populära appar för Iphone- och Android avslöjade att många av apparna registerade och skickade vidare information om användarna, utan deras medgivande.

Publicerad Uppdaterad

Det är Wall Street Journal som har undersökt totalt 101 appar för att se hur de hanterar information som på något sätt är relaterad till användaren. I undersökningen ingick 50 av de populäraste apparna för Android respektive Iphone, samt Wall Street Journals egen Iphone-app.

Av de 101 undersökta apparna visade det sig att 56 appar skickade id-beteckningar som är unika för varje telefonen, utan att användaren gått med på det. I Ios-enheter kallas beteckningen UDID och i Googles system är motsvarigheten Android ID.

47 av apparna avslöjade på något sätt var telefonen befann sig och fem appar skickade uppgifter om bland annat ålder och kön till mottagare som inte godkänts i förväg.

Enligt Apples villkor för utvecklare anges att appar inte får samla in data om användaren eller enheten som appen körs på utan att användaren samtyckt i förväg. Det är dock mycket svårt för användaren att själv avgöra om det sker, utan här gäller det att lita på Apples granskning av apparna som publiceras i App Store.

När Wall Street Journal ville få en kommentar från Apple om hur spelet Pumpkin Maker kunde tillåtas att i smyg skicka uppgifter om telefonens plats till ett annonsnätverk avböjde Apple att kommentera.

När man installerar Android-appar ska man ofta tillåta att apparna får en rad rättigheter i telefonen. Men enligt Wall Street Journal ingår inte Android ID-numret bland de saker en app måste få rättighet till, numret kan alltid registreras utan inblandning från användaren.

Mer information och en sammaställning av app-genomgången finns här.