Luftslott?

Överdriver Cyanogen användarantalet?

En undersökning av ett internt dokument skapar tvivel kring Cyanogens uppgifter om antalet aktiva användare.

Publicerad Uppdaterad

Det är publikationen the Information som har granskat det läckta dokumentet. Cyanogens VD Kirk McMaster hävdade i 2014 att den ickekommersiella Cyanogensmodden har omkring 20 miljoner ”spårade” användare. Den siffran ökade till 25 miljoner i ett nytt dokument som togs fram inför ett styrelsemöte, dock utan att specificera om det handlade om aktiva användare eller ”spårade”. 

I 2015 sades det från Cyanogens håll att operativsystemet hade upp till 50 miljoner användare, men att många av dem inte gick att spåra. 

The Information ifrågasätter dock siffrorna: 

”Två personer som har tillgång till Cyanogens interna data säger att från och med den här sommaren så har företaget, per vecka, ungefär två till tre miljoner aktiva användare av de två Cyanogenmoddarna (versioner som lanserades i början av 2015), och deras kommersiella kusin Cyanogen OS. Mr. Kondik [medgrundare och teknikchef på Cyanogen] sa i en intervju att Cyanogen OS användareantal var någonstans omkring fyra miljoner användare”, skriver publikationen. 

Kondik har sagt att det är en utmaning att spåra alla Cyanogenmod-användare eftersom många av dem är ”privatfokuserade”. Han påstår även att företaget aldrig har förvanskat användarsiffrorna, men att det kan ha ”förekommit en viss försköning från en del personer”

Cyanogen har haft det tufft på senare tid. För en tid sedan meddelade företaget att de är tvungna att säga upp 20 procent av arbetsstyrkan.

Källa