Läs testet

Smarta hemmet

Oral-B ”Genius”

Vi borstade tänderna med app-tandborsten

Nya versionen ska visa om du missar några tänder när du borstar. Vi stötte på problem.

Publicerad:

23 feb 2016 - 14:40

Uppdaterad:

23 feb 2016 - 14:40

Det tydligaste bristen när du borstar tänderna är förmodligen att du gör det för kort tid, eller i alla fall för kort tid i någon del av munnen. När Oral-B tog sig in i mobilbranschen med en app-kopplad smart tandborste var det det problemet man fokuserade på. Du fick en timer som visade hur lång tid du borstat. 2 minuter är gränsen och tandborsten känner dessutom av när du borstar för hårt och varnar dig. Oral-B Genius som man lanserar nu på mässan tar ett steg till och ska säkerställa att du inte missar några tänder när du borstar. Jag kunde så klart inte motstå frestelsen att testa på plats på mässan.

Det Oral-B kallar för Genius är inte bara en tandborste, utan snarare ett paket. Här ingår tandborsten som ska känna position och därför veta var i munnen du borstar, det finns en liten väska med laddning för både telefonen och tandborsten samt så klart appen som visar vägledningen och en hållare så du tillfälligt kan fästa telefonen på badrumsspegeln när du borstar.

Jag har testat föregångaren och märkte då att en lös mobiltelefon i badrummet medans du borstar tänderna inte är särskilt smidigt. Särskilt om din telefon inte är vattentålig, så hållaren reducerar i alla fall det problemet en aning.
När jag ska provborsta på mässan får jag en tandborste, inplastad för hygienens skull och tack och lov så bryter de upp ett nytt borsthuvud för varje testare. Man kopplar tandborsten till telefonen som sitter i en hållare på spegeln och det görs med ett klick via bluetooth. 

Problemfritt precis som med föregångaren. När vi startar appen visas en tävling jag ska vara med i. Efter att jag fått en klick tandkräm på borsten ska jag borsta som jag gör normalt, säga till när jag tycker jag är klar och sedan få domen, om jag borstat bra, eller om jag missat något. När jag ett par gånger trycker för hårt mot tänderna blinkar tandborstens handtag i rött och påminner mig om att vara mer försiktig. Det här är alltså oberoende av appen. När jag borstat klart och sköljt kraschar appen och efter att jag startat den på nytt är resultaten av min borstning som bortblåsta.

Därför börjar jag borsta på nytt, med appen igång, för att få en demonstration av hur den ska visa mig om jag borstat alla tänder tillräckligt länge. För att det ska funka, märker jag, måste du borsta länge på ett och samma ställe. Jag börjar till exempel med att borsta hela utsidan av överkäken, fram och tillbaka, men det registreras inte alls i appen. Efter att jag uppmanats att stanna med borsten på ett ställe får jag dock se hur ett färgfält i appen byter färg och blir allt vitare tills appen signalerar att det stället i munnen nu är helt rent. 

Precisionen i tandborstens positionsavkänning tycks vara allt annat än exakt. Det är bara inom zooner i munnen som tandborsten kan varna om du missat någon zon. Inte för enskilda tänder. Det begränsar nyttan en hel del. Sen ska jag fortfarande vänja mig vid att bli överöst av information samtidigt som jag borstar tänderna. Nyheter, foton och film som föregångaren till den här appen presterade under borstningen var nästan en orsak i sig för mig att missa zoner i munnen.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Anniversary Edition

  Enligt både privat- och företagskunder ska den senaste uppdateringen av Windows 10 ha gjort vissa tredjepartswebbkameror obrukbara.

  24 aug 2016 - 06:56
 • IFA 2016

  En ny Nubia-mobil ska enligt företaget inbjuda användarna till att ”drömma utan gränser”.

  23 aug 2016 - 16:36
 • Betydligt bättre

  Med Note 7 som nu gör comeback i Sverige och Europa vill Samsung göra mobilen för den som måste ha det bästa. Den lyckas med det mesta.

  23 aug 2016 - 12:15
 • Gårdagens topplurar

  Enligt Reuters ska den sydkoreanska mobiltillverkaren ha ett program i görningen som ska återsälja inbytta toppmobiler till ett lägre pris.

  22 aug 2016 - 13:54
 • Bekräftat

  Mike Wang, Nokia-chef i Kina, har bekräftat att nya Nokia-enheter kommer att avslöjas under årets sista kvartal.

  22 aug 2016 - 10:00
 • Första bilderna

  Två nya versioner av Fitbits träningsarmband, Charge respektive Flex är på ingång.

  22 aug 2016 - 08:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!