Fågel, fisk eller mobil

Vi har känt på Motorola Atrix

Motorola har onekligen satt en intressant snurr på konceptet mobiltelefoner. Om företagets vision får genomslagskraft kommer datorer för vardagsnytta ersättas av Atrix.

Publicerad Uppdaterad

Innan jag går in på det speciella med Atrix så kan jag i alla fall säga att under min korta ”kläm och känn”-session på presskonferensen fick jag ett gott intryck av luren. Den är ganska lätt, har skönt rundade hörn och sitter utmärkt i handen. Det enda man kan gnälla lite på i sammanhanget är att den känns aningen för plastig.

Hög upplösning

Den fyra tum stora skärmen har en hög upplösning på 540 x 960 pixel och under min snabba session får jag intrycket att den är en av de bättre som jag har skådat. Det slutgiltiga omdömet får vänta tills man har sett hur den exempelvis hanterar videoklipp.  

Atrix reagerar snabbt på kommando och har en del smarta funktioner. Bland annat kan man ha flera uppsättningar startskärmar, exempelvis en för arbete och en för fritid. Någon djupare inblick fick jag dock inte eftersom mobilen inte var användarintegrerad (svårt att bedöma kontakt/Facebook-integration med mera) samt att den inte hade den slutgiltiga mjukvaran. En liten besvikelse är att kameran bara är på 5 megapixel. 

Det som verkligen höjer ögonbrynen är dockningsmöjligheterna. Visst, det har funnits som tillbehör till andra lurar och hdmi från mobilen till platt-tv:n är inget nytt, men Motorola har verkligen tänkt till kring hur man kan förbättra upplevelsen. Kopplar man in luren i den medföljande multimedia-dockan, eller laptop-dockan som säljs som tillbehör, startas automatiskt ett Linux-baserat operativsystem som Motorola kallar Webtop.

Som en laptop

Med den kan man surfa på en fullfjädrad Firefox-webbläsare, starta en mediaspelare som kan styras med fjärrkontrollen med mera. Här finner man även ett filhanteringssystem, med drag and drop-funktionalitet, som påminner om Windows ”utforskaren”. Samtidigt som Webtop är igång går det även att använda mobilens alla ”egna”-funktioner via ett dedikerat fönster som också går att utöka till fullskärmsläge.

Laptop-dockan har egentligen inga egna hårdvarukomponenter utöver ett batteri och en skärm med en upplösning på1366x768 pixel. Själva hjärnan står Atrix för när den är dockad. Mobilen, som har fått ett rejält batteri, ska tillsammans med laptop-dockan, kunna leverera upp till sju timmars kontinuerlig videouppspelning.  

Jag gillar verkligen konceptet som Motorola har tänkt ut. Lyckas den skarpa versionen av Atrix leverera på både användargränssnitt- och prestanda-fronten så kan det här bli succén som på en bred front etablerar tillverkaren på den svenska marknaden. Men det beror även självklart på vilken prissättning Atrix, och tangentbordsdockan kommer att få när den börjar säljas i mitten av oktober.