"Det är snyggt och det fungerar"

Vi har känt på Nokias Windows-mobiler

Nokia har precis lanserat Windows-mobiler Lumia 800 och 710. Vårt första intryck av telefonerna är till stora delar positivt.

Publicerad Uppdaterad

Windows Phone har inte lockat användare i massor, inte ännu i alla fall. Det har levt i skuggan av Iphone och Android utan att göra särskilt mycket väsen av sig. Väsen blir det däremot nu när Nokia enligt egen uppgift, tillsammans med operatörer och Microsoft ska göra den största reklamkampanjen företaget någonsin gjort.

Windows Phone som operativsystem är moget först nu. Det är nu svenska finns som språk, det är nu man kan köpa appar och det är nu som man framförallt kan börja hitta appar värda att ladda ner. De mest populära engelskspråkiga finns och man kan anta att de lokalt viktiga svenska också är på väg. Det är snyggt, det fungerar och det lockar till exempel med smarta lösningar för att hålla kontakten med familj och vänner på ett sätt få andra lyckas med. Vad mer kan man begära?

Efter att ha provat Nokias Windowsmobiler tycker jag att de fyller i flera av de hål som ännu finns i Windows Phone. Kartprogrammet Nokia Maps med gratis navigering och möjlighet att söka efter platser, till exempel restauranger, butiker, hotel och annat i din närhet är riktigt välkommet. Musikfunktionen Nokia erbjuder likaså, även om jag inte kunnat testa den rtiktigt fullt ut ännu.

Det är lätt att avfärda lyxmodellen Lumia 800 som en N9-kopia, men även om kopplingen finns där tror jag det är precis vad Nokia behöver. Skalet är i stort sett som Nokia N9, telefonen med Meego, kanske både den första och den sista av den typen från Nokia, men samtidigt en telefon som jag nyligen ansåg var den snyggaste telefonen någonsin. Det satt till viss del i kombinationen av mjukvara och hårdvara som känns väldigt välgjord, ja nästan handgjord, med verklig omsorg. Man kan gå åt lyxhållet och satsa på glas och metall, men Lumia 800 känns mer verklig, om man kan uttrycka sig så.

Jag tycker fortfarande att N9 med sin mer tydliga koppling mellan mjuk- och hårdvara, det var i alla fall så jag uppfattar den, är en bättre helhetslösning. Med Nokias tillägg till Windows Phone är jag dock övertygad om att de Nokiamobiler med Windows Phone som inom ett par månader finns att köpa i Sverige är de bästa Windowsmobilerna som finns att köpa. Kvarstår gör dock Nokias utmaning och för den del Microsofts om att övertyga dig om att välja Windows Phone framför marknadens mer etablerade operativsystem.

Nokia Lumia 710 med Mix Radio

Här är givetvis apparna centrala och jag vill hitta minst ett bra alternativ för alla mina specialintressen. En bra rss-läsare, ett bra träningsprogram för löprundan, bra koll på nyheter, en app från min bank och några till. Du har säkert flera att fylla på min lista med och trots att många populära appar nu finns för Windows Phone saknas fortfarande en del.

Jag kan tänka mig att apputvecklare väntar på att en plattform ska slå igenom innan man tillsätter utvecklingsresurser och gör en app och på samma sätt väntar mobilkunderna på att plattformen ska få apparna innan man väljer den. Nokia gör ett väldigt bra försök att rädda Microsoft Windows Phone.

Fakta Nokia Lumia 800

Mått: 116,5 x 12,1 x 61,2

Vikt: 142 gram

Skärm: 3,7 tums amoled med böjt glas och clear black

Processor: 1,4 Ghz

Operativsystem: Windows Phone Mango

Kamera: 8 megapixel med autofokus och fotolampa (ingen främre kamera). Video i HD, 720p

Minne: 16 GB

Pris: ca 5000 kr

Fakta Nokia Lumia 710

Mått:

119 x 12,5 x 62,4 mm

Vikt: 126 gram

Skärm: 3,7 tums TFT med clear black

Processor: 1,4 Ghz

Operativsystem: Windows Phone Mango

Kamera: 5 megapixel med autofokus och fotolampa (ingen främre kamera). Video i HD 720p

Minne: 8GB

Pris: ca 3000 kr