Så är det nya os:et

Vi har testat Firefox OS på ZTE Open

Startskärmen i Firefox OS innehåller inte mycket information.
Wikipedia har en egen app i Firefox OS
Telefonfunktionen fungerar så bra som jag har rätt att kräva.
Man drar ner från skärmens topp för att få upp notifieringslistan.
Musikspelaren känns polerad, men man måste gå in i spelaren för att pausa musik, vilket är yxigt.
Webbläsaren fungerar mestadels bra, men zoomningen beter sig oförutsägbart. Här har vår mobila hemsida fastnat i inzoomat läge.
Kameragränssnittet saknar helt inställningar.
Kalendern bjuder på bra översikt och kan synka mot bland annat Google Calendar.
Menyn för telefoninställningar.
Huvudmenyn i Firefox OS ser ut som i princip alla operativsystem gör nuförtiden.
Längst till vänster bland mobilens skärmar finns en slags katalog med genvägar till mobila webbsidor.
Bildgalleriet

Mobil har fått låna en ZTE Open, telefonen med Firefox OS som inte kommer att säljas i Sverige. Här är våra intryck av systemet.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte helt lätt att skriva om Firefox OS baserat på ZTE Opens användarupplevelse. I ärlighetens namn måste jag säga att det är en direkt plågsam upplevelse att använda ZTE Open. Jag har viss förståelse för att så är fallet. Denna telefon har aldrig avsetts att säljas på den svenska marknaden, och de marknader den är till för har en helt andra prislägen än vår. Jag tycker mig också minnas att första generationens budgetmobiler med Android, till exempel Samsung Galaxy Mini, var ungefär så här.

Skärmen på 3,5 tum och upplösningen 320 x 480 pixel är rätt dålig, och jag tänker utgå från att orsaken till att det är så förbålt svårt att skriva text och det ibland inte händer något när jag sveper eller trycker beror på skärmen och inte på brister i digitaliseringen i systemet. På samma sätt är det en hel del funktioner, i synnehet sådana som involverar datanedladdning, som jag bara inte får att fungera. Beror det på att hårdvaran, som inte är anpassade för svenska nät och inställningar, har problem med datanedladdning eller är det buggar i systemet?

Att telefonen över huvud taget är rätt trög och laggar en hel del beror förstås också på den valda hårdvaran, men just här växer ett stort frågetecken kring hela konceptet med Firefox OS fram: Operativsystemet är ju mer eller mindre baserat på HTML5, och i och med att det använder en öppen standardteknik blir systemet billigt att använda i budgetmobiler för tredje världen. Men samtidigt kan tillämpningar i HTML5 vara rätt prestandatunga och lagga även på stationära datorer. Tänk er då hur det blir på en low-endtelefon. Kanske är hela konceptet med Firefox OS som budgetsystem fel tänkt?

Dessa frågetecken kring systemets prestanda får förbli obesvarade i denna artikel. Låt oss i stället testa systemets funktioner.

Likt andra mobila os

Upplägget i Firefox OS är i grunden rätt likt de flesta andra mobilsystem. Du har en serie skärmar du sveper mellan, de flesta av dem är en serie ikoner som leder till telefonens funktioner och appar, i botten har du ett par fasta genvägar till funktioner du alltid vill nå, och sveper du neråt drar du ner notifieringsmenyn. Förstaskärmen har en klocka och valfri bildbakgrund och inte så mycket mer. Några widgetar eller programgenvägar kan man vad jag kan se inte lägga in här, så det känns som ett steg bakåt till tiden före smartphones då de flesta telefoner hade en sådan mestadels tom förstaskärm.

Sveper man från vänster till höger från startskärmen kommer man till vad som i förstone ser ut som en programbutik, men vid närmare granskning snarare verkar vara en katalog över mobila webbsidor (en programbutik finns som ikon bland apparna). Upplägget på denna är inte helt logisk, och det känns som det är lättare att hitta något genom att bläddra i katalogen på måfå än om man vet vad man letar efter och söker på det.

Över huvud taget är distinktionen mellan webbsidor och appar rätt diffus i Firefox OS, och det är ju inte heller så konstigt när bägge är skrivna i HTML-kod. Bägge kan läggas in som programgenvägar, och den främsta skillnaden är väl att man på webbsidorna får ett fält för adresser och flikar om man skrollar till toppen.

Svårt att hantera fullstora webbsidor

Just som webbläsare är det ju rimligt att begära att Firefox OS ska leverera, och jag tycker att systemet får klart godkänt, även om den dåliga prestandan spökar en hel del här. Fullstora webbsidor är på tok för tunga för den stackars mobilen, det är mobila sidor som gäller. Jag saknar zoomfunktioner som dubbelknackning för inzoomning och automatisk radbrytning. Avsaknaden av inställningar i webbläsaren är närmast total, något som för övrigt gäller generellt för telefonens funktioner och appar. Man har vant sig vid någon form av bakåt-knapp och menyknapp, antingen som hårdvaruknappar (Android) eller knappar i appen (Ios), men i Firefox OS lyser bägge som oftast med sin frånvaro.

Ett annat exempel är kameran. Den enda inställningen över huvud taget här är att växla mellan videofilmning och stillbildstagning. Det är allt.

Telefonen har GPS (även om just positioneringen är en av de funktioner som inte riktigt vill sig för mig), och kartprogrammet är, något överraskande, Nokias Here Maps. Det är förstås ett utmärkt alternativ, med inbyggd navigering och möjlighet att spara kartor lokalt. Jag har ju redan tjatat om prestandan en hel del, men det kan verkligen ta flera minuter att rita upp kartan ibland på ZTE Open.

Hur är den att ringa med? Jo tack bra, jag har inga klagomål på telefonfunktionen utom möjligen att jag saknar T9-funktionen som gör att man kan slå in bokstäverna i ett namn och få upp förslag på personer ur kontaktlistan.

Kalendern är en annan trevlig funktion som fungerar ungefär som man väntar sig av en smartphone, med flera olika sätt att visa informationen på. Du kan även koppla ihop telefonen med Googlekalendern eller andra onlinekalendrar som följer CalDav-standarden.

E-post är en funktion jag inte haft möjlighet att testa. Jag får helt enkelt inte appen att godkänna mina inställningar till något av mina e-postkonton. Hade det funnits fler valmöjligheter i inställningarna kanske det hade gått.

Musikspelaren är en annan standardfunktion som både ser snygg ut och fungerar bra, med ett aber. Om man spelar upp musik och går ur musik-appen finns det inget sätt att pausa uppspelningen av musik. Man måste bläddra sig tillbaka till appen för det. Det känns lite primitivt.

Appar för populära tjänster är det lite klent med. En Facebook-app finns här (som väldigt mycket liknar den mobila webbsidan), liksom Twitter, sen är det rätt tunnsått. Men man märker ändå att det finns ett litet och växande app-utbud, de flesta gratis. Att ladda ned och installera fungerar så smidigt som man väntar sig.

Vissa appar klagar över att jag inte har någon internetförbindelse när jag är på mobilnätet (wlan går fint) samtidigt som andra tuffar på bra vid samma tillfälle. Jag noterar också att systemet verkar sakna funktion för att klippa och klistra text.

Bra batteriprestanda

Slutligen verkar systemet inte vara särskilt batteritungt. Jag klarar mig flera dagar på en laddning trots att jag under tiden flitigt testar alla funktioner.

På en idealtelefon med prestanda för att driva systemet ser jag Firefox OS som ett klart godkänt system. Givet att de problem jag stöter på inte är buggar i systemet känns både upplägget och funktionerna välpolerade för att vara ett första generationens system. Frågan är dock just vilken prestanda som krävs för att driva systemet på ett bra sätt. ZTE Open har inte svaret.

Har ni några frågor om Firefox OS? Skriv i kommentarsfältet!