Första intrycket: Google Duo

Vi har testat Googles nya videochattapp

Mobil tog en sväng med videchattappen Duo och kan konstatera att appen levererar väldigt bra video- och ljudkvalité, inbakad i ett minimalistiskt fodral.

Publicerad Uppdaterad

Som vi tidigare har rapporterat så kommer Google att rikta om Hangouts mot företagsvärlden. Tanken är att vanliga konsumenter ska slussas över i två nya appar, Duo för videosamtal och Allo för textmeddelanden. Den förstnämnda finns på Google Play i USA och vi på Mobil laddade ner apk-paketet för att provköra appen. Att Google nu har aktiverat mobilnummerverifikationen även för svenska telefonnumer lät oss göra det. 

Det första som slår en är hur minimalistiskt Duos gränssnitt är. Det känns som Google har inspirerats av den tid då företagets sökmotor inte var mycket mer än en sökruta på skärmen. Kort sagt är det ett estetiskt steg tillbaka mot företagets rötter. 

I Duo på Android så finns det endast tre knappar på skärmen, en som växlar mellan den främre och den bakre kameran, en som tystar eller aktiverar mobilens mikrofon och en som avslutar videosamtalet. I Iphone finns det en knapp till som låter användaren byta ljudkälla, till exempel från telefonen till ett bluetoothheadset eller högtalare.

En intressant funktion i appen är det som kallas Knack Knack. Det innebär att den som ringer upp syns i skärmen redan innan du som tar emot videosamtalet svarar. Det här gör att du kan se i vilket sammanhang den som ringer befinner sig och kanske att det är något speciellt som personen vill visa.

Hur man själv ser ut i mottagarens mobil ser man genom en ovanliggande liten rund skärmbild. Den påminner om ikonen man ser när man har en chatt igång i bakgrunden med Facebook Messanger. Men till skillnad från den sistnämnda går det inte flytta placeringen av cirkeln på skärmen. Byter man till mobilens huvudkamera så ser mottagaren den vyn istället. 

När det kommer till bild- och ljudkvalité så är det imponerande bra. Videon är skarp och laggar inte, detsamma gäller ljudet. Här verkar Google ha lyckats riktigt väl, även om det återstår att se hur det går när ens konversationspartner befinner sig på ett ställe med lite sämre uppkoppling och bandbredd.

Mobils första intryck är att Duo är väldigt bra på det den gör, men att det den gör är väldigt lite. Det är inte nödvändigtvis en nackdel, och Google har också sagt att det är ”få funktioner fast väldigt bra”-som gäller. Men om du förväntar dig effektfilter, emojis och flervägsvideosamtal så blir du nog besviken. Det är klart att Google kan komma att implementera fler funktioner i framtiden, beroende på vilken respons appen får, men man ska förmodligen inte räkna med det.