Samsung Ativ Tab med Windows 8

Vi kollar in Samsungs Windows-knock

Datorer, surfplattor, hybrider och en mobil, alla med Windows 8. Samsungs slutnummer igår var spektakulärt. Vi har Samsungs svar på hur det påverkar Android-satsningen.

Publicerad:

30 aug 2012 - 00:29

Uppdaterad:

30 aug 2012 - 00:29

Det har känts som om Microsofts och som det känts Nokias arbete med att etablera Windows i mobiler och förr eller senare även i surfplattor mötts lite med avvaktande från övriga aktörer. Därför möttes Samsungs knockout med Windows 8-enheter med överraskning. Visst hade Samsung själva hintat om en Windowsplatta, men att man som onsdagskvällens sista programpunkt skulle dra fram enhet efter enhet med Windows 8 hade vi inte riktigt räknat med.

Hur rimmar det här då med Samsungs hängiva satsning på Android? Ska de här två spåren samexistera?

– Ja, det är säkert ingen hemlighet att Samsung tror mycket på Android och det är ett faktum att våra framgångar med Androidmobiler betalar mycket av min och mina kollegors löner, säger Fredrik Pantzar på Samsung till Mobil och fortsätter; Därmed ska vi dock inte välja bort Windows 8. Samsung har en historik med flera paralella system. Bara för att ett system är dominerande betyder inte det att man kan satsa på flera hästar.

Fredrik Pantzar ser telefoner och plattor som något som kan locka kanske framförallt den som använder en dator med Windows 8 i jobbet och den vägen blir inkörd på systemet. Företagsmarknaden kan alltså locka användare till telefoner och surfplattor med Windows 8.

Det är tydligt att telefon, dator och surfplatta har oerhört stora likheter när man testar Windowsfamiljens enheter bredvid varandra. Gamla Windows är dock inte helt borta. Windowsknappen på plattan låter dig växla mellan ett traditionellt utseende som Windows brukade se ut och det nya rutbaserade gränssnittet.

.

.

 

.